fbpx

Herstellen van chronisch slaaptekort: Geheime methode onthuld!

Er is een lange tijd voorbij gegaan sinds je voor het laatst goed hebt kunnen slapen. Het soort slaap waarbij je uitgerust wakker wordt en oprecht zin hebt om de dag te beginnen. 

Redelijk ironisch dat je niet kunt slapen, maar elke dag droomt over het herstellen van een chronisch slaaptekort.

Een lange periode slecht of helemaal niet slapen zorgt voor slechte concentratie, snel geïrriteerd raken en stress. En elke dag liters koffie drinken is sowieso niet de oplossing.

Als dit bij jou het geval is hebben we goed nieuws. Wil jij weer terug naar de tijd dat je goed kon slapen? In dit artikel leggen we je uit hoe je van slapen je favoriete moment van de dag maakt en de eerste stappen zet om je slaapproblemen op te lossen.

Inhoudsopgave

Herken jij deze situaties?

Je maakt weinig tot geen plannen voor uitstapjes meer. Je bent te vermoeid of je bent bang niet te kunnen slapen in de avond en de volgende dag ook weer vermoeid te zijn.

Je ervaart lichamelijke klachten, zoals rugpijn na het slapen , wakker worden met hoofdpijn of een slechte huid.

Je slaat verjaardagen, visites en feestjes over, omdat je slecht geslapen hebt. Je bent bang dat ze je vermoeide uiterlijk zien en dat je de komende nacht ook weer niet zal kunnen slapen.

Wanneer je wel op een verjaardag of feestje bent, vertel je de anderen over je slaapproblemen. Of je uit je frustraties op Facebook.

Bij iemand anders logeren is geen optie. Thuis wakker liggen is al erg genoeg, laat staan bij iemand anders.

Je wilt dat je familie, vrienden en collega’s allemaal rekening houden met jouw slaapproblemen. Je voelt je teleurgesteld en boos wanneer dit niet kan. Het liefst zou je je werktijden aanpassen, maar helaas is dit niet altijd mogelijk.

Wat blijkt nu?

Slaapproblemen zijn een deel van je identiteit geworden.

Vrouw is vermoeid en aan het piekeren

Hoe zou je leven er zonder chronisch slaaptekort uit zien?

Het verbeteren van je slaap zal je leven een positieve impuls geven. We zeggen niet dat het makkelijk is. Een chronisch slaaptekort is een samenhang van verschillende factoren en omstandigheden. Sommige van die factoren zullen moeilijker te veranderen zijn dan anderen. 

De vraag is echter: hoe graag wil je het? De voordelen van een leven zonder slaaptekort liegen er namelijk niet om:

Je bent scherp en alert
Een goede slaapkwaliteit zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en problemen makkelijker oplost.

Je ziet er aantrekkelijker uit
Een goede slaapkwaliteit zorgt voor minder van het stresshormoon cortisol in je lichaam. Het effect is een mooiere huid en een aantrekkelijker uiterlijk.

Vrolijkere en positieve levenshouding
Te weinig slaap maakt je snel prikkelbaar en gespannen. Het verbeteren van je nachtrust geeft je meer levensgeluk, omdat een uitgerust lichaam een uitgerust hoofd is.

Minder vaak ziek
Als je voldoende slaapt ben je minder vatbaar voor ziektes. Ook herstel je sneller wanneer je al ziek bent. Dit komt door de positieve invloed van genoeg slaap op het immuunsysteem.

Meer zin in seks
Slapen verhoogt je libido! Het verbeteren van je nachtrust geeft dus een positieve impuls aan je seksleven. Bij mannen wordt er ook nog eens meer van het geslachtshormoon testosteron aangemaakt.

Langer leven
De tijd die het duurt voordat je inslaapt, het aantal keren dat je ʻs nachts wakker bent en de hoeveelheid ʻdiepe slaapʼ zijn van invloed op je levensverwachting. Een goede slaap betekent dus langer en gezonder leven.

Wist je dat de bovenstaande punten realiteit kunnen worden? En dat jij hier zelf 100% verantwoordelijk voor kunt zijn?

Slecht slapen is vaak een resultaat van onwetendheid en onkunde.

We weten niet welke factoren onze slaap beïnvloeden en hoe we dit stap voor stap kunnen aanpakken.

Het #1 probleem is zelfsabotage. Onze onbewuste patronen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor onze slaapkwaliteit.

Hoe jij denkt over slaap zal voor een groot deel de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Het is tijd om duidelijk te maken wat jij NU kunt doen om te herstellen van chronisch slaaptekort.

Hoe herstel je een chronisch slaaptekort?

Het is tijd voor actie. De onderstaande stappen zijn gebaseerd op de slaapmethode van William van der Klaauw. Het is belangrijk om alle punten die hier beschreven worden toe te gaan passen in je leven.

Zal dit makkelijk zijn? Dat is volledig van jou afhankelijk. Chronische slapeloosheid is een probleem wat vaak diep geworteld zit. Maar met deze stappen ben je 100% zeker op de juiste weg.

#1: Vertrouwen krijgen

Man kan niet slapen door gedachtenDe kans is groot dat je in een vicieuze cirkel bent beland van niet kunnen slapen en de angst om niet te kunnen slapen. Als je probeert te slapen ben je in je hoofd aan het malen over het feit DAT je niet kunt slapen.

Angst om niet te kunnen slapen zorgt voor spanning, stress en frustraties. Daardoor lig je wakker, terwijl je lichamelijk wel moe bent.

Daarom is het van groot belang om eerst het vertrouwen te herstellen. Jouw lichaam – en dat van iedereen – is gemaakt om te kunnen slapen. Het vermogen om te slapen is biologisch geïnstalleerd in je lichaam.

Door te leren hoe je zelf saboterende gedachten en angsten kunt herkennen, krijg je langzaam weer een positieve houding ten opzichte van slapen. Sterker nog..je gaat het weer leuk vinden om naar bed te gaan!

Om dit vertrouwen te herstellen is het dus belangrijk om jezelf te blijven herinneren waar je het voor doet.

#2: Structuur en regelmaat

Deze stap is wat ons betreft de grootste sleutel tot verandering. Een grote oorzaak van slapeloosheid is het onregelmatig naar bed gaan en opstaan.

Als mens hebben we een ingebouwde biologische klok. Wanneer deze klok verstoord wordt, raakt ons slaapritme uit balans.

Op regelmatige tijden naar bed gaan en opstaan heeft als voordeel dat je biologische klok zich kan herstellen. Je bent dan goed op weg om je lichaam te herstellen van chronisch slaaptekort. 

Maar wat als je nou echt nog niet moe bent? Stel het naar bed gaan dan even uit, anders werkt het alleen maar averechts. Dat klinkt wel een beetje als een dilemma…gelukkig kunnen onze adviezen verderop in dit artikel je hierbij helpen.

#3: Veranderingen in levensstijl

Een chronisch slaaptekort herstellen gaat hand in hand met aanpassingen doen in je levensstijl. Wat eet en drink je? Hoe (weinig) beweeg je op dit moment?

Al deze factoren hebben invloed op je slaap. Een grote boosdoener van niet kunnen slapen is het welbekende cafeïne. Waarschijnlijk weet je al dat cafeïne je alert maakt. Maar wist je dat het drinken van cafeïnehoudende dranken na 14:00 in de middag al bepalend kan zijn voor je slaap?

En wat eet je zoal gedurende de dag en voordat je gaat slapen? Als dit veel koolhydraatrijke producten zijn, heeft dit mogelijk invloed op je slaap. Hoewel voeding op iedereen een ander effect heeft, kan het geen kwaad om even los te breken van je huidige eet- en drinkgewoontes.

Wil je liever vastklampen aan je gewoontes OF de stap zetten om weer beter te kunnen slapen? Aan jou de keuze.

#4: Slaaproutine

Ga jij na het tanden poetsen direct in bed liggen en hopen dat je vannacht wel kunt slapen? Dan is het nu tijd om een slaaproutine te gaan bedenken.

Een slaaproutine helpt, omdat mensen gewoontedieren zijn. Door elke avond voor het slapen een vast patroon te doorlopen, kunnen we de drukke dag achter ons laten. We komen tot rust en bereiden ons lichaam voor op het slapen.

Een effectieve slaaproutine is voor iedereen anders. We nodigen je uit om na te gaan wat voor jou werkt. Denk hierbij aan:

Een boek lezen

Mediteren

Apparaten uitzetten

Schrijven in je dagboek

Yoga

Qigong oefeningen

Er zijn letterlijke talloze dingen die je kunt doen om beter in slaap te vallen. En jij kunt stap voor stap deze routine opbouwen.

#5: Ochtendroutine

Naast het hebben van een slaaproutine, is een ochtendroutine net zo belangrijk. De acties die jij in de ochtend uitvoert, leggen de basis voor hoe jij in de avond slaapt.

Wekker

Ben je het type dat elke keer als de wekker gaat op de snooze knop drukt? Dit komt je slaapkwaliteit niet ten goede. Vlak voor het wakker worden begint je lichaam namelijk al met het aanmaken van stresshormonen cortisol en adrenaline. Dit zorgt ervoor dat in staat bent om de dag te beginnen. Door direct na het wakker worden weer in slaap te vallen, raakt je lichaam en hormoonhuishouding de war. 

Wat is een betere manier? Sta direct op en kom in contact met daglicht. Maak je lichaam wakker en doe wat rek- en strekbewegingen. Of kom langzaam op gang met een kop thee. Bedenk wat je intentie is voor de dag. Bereid de avond van tevoren alvast je eten voor en leg je kleren klaar. Al deze elementen zorgen ervoor dat je meer ontspannen wakker kunt worden.

#6: Licht en duisternis

Er zijn op dit moment nog vrij weinig mensen die stil staan bij de invloed van licht en duisternis op onze slaapkwaliteit. Te weinig of te veel licht op bepaalde momenten van de dag schop je biologische klok in de war.

Hoe komt dit? Licht maakt het stresshormoon cortisol aan en duisternis het slaaphormoon melatonine.

Wanneer je overdag te weinig daglicht ziet, heeft dit een negatieve impact op je slaap. Probeer in de ochtend dus gelijk in aanraking te komen met daglicht. Doe de gordijnen open en/of haal een frisse neus in je tuin of op je balkon.

Koppel opent gordijnen na het opstaan

‘s Avonds laat op je telefoon kijken? Stop hier maar meteen mee. Het licht van beeldschermen noemen we “blauw licht” en maakt het stresshormoon cortisol aan. Niet zo gek dus dat je niet kunt slapen.

De invloed van licht en duisternis kun je ook heel makkelijk zelf regelen, bijvoorbeeld met een slaapmasker of een lichtwekker.

#7: Relatie met slaapkamer

Hoe mooi zou het zijn als je meteen in slaap valt wanneer je je hoofd op het kussen legt? Of wanneer je bij het zien van je bed meteen slaperig wordt. Misschien klinkt het op dit moment onmogelijk, maar dat is het niet.

Het wordt tijd om de relatie met je slaapkamer onder de loep te nemen. Hoe heb je je slaapkamer ingericht en welke emotionele connectie ervaar jij met je slaapkamer?

Is je slaapkamer een grote chaos? Grote kans dat dit veel invloed heeft op je slaapkwaliteit.

Verder zijn er twee belangrijke regels als het gaat om de relatie met je slaapkamer.

Regel #1: Gebruik je bed alleen om te slapen. Wanneer je allerlei andere activiteiten uitvoert op je slaapkamer, gaan je hersenen je slaapkamer associëren met alertheid en wakker blijven.

Regel #2: Ga uit bed als je niet kan slapen. Veel mensen die niet kunnen slapen, blijven maar draaien en woelen in bed. Ga uit bed en kom pas weer terug wanneer je een slaperig gevoel krijgt.

Hoe breng je dit allemaal in de praktijk?

Ben jij helemaal klaar met de slapeloze nachten en sub-optimaal leven. Ben je klaar met leven in het verleden toen je nog wel goed kon slapen?

Stel je voor….elke ochtend fris en fruitig wakker worden. Overdag meer energie en eindelijk weer tot je recht komen. Jij bent namelijk niet je slaapproblemen. Je bent in staat om dit te overwinnen.

Er zijn simpelweg geen redenen om niet te starten met de 7 Stappen Methode.

Wat is de 7 Stappen Methode?

De 7 Stappen Methode pakt slaapproblemen bij de kern aan.

De methode is ontstaan uit jaren onderzoek en ervaring en ontwikkeld door slaapexpert William van der Klaauw.

Alle factoren die meespelen bij slaapproblemen worden uitgebreid belicht. Onze adviezen in dit artikel zijn slechts een voorproefje. In de methode wordt je stap voor stap meegenomen en werk je samen met William aan het herstellen van chronisch slaaptekort.

Benieuwd wat deze methode jou allemaal te bieden heeft? Lees dan snel onze review van de 7 stappen methode.

Er nu een tijdelijke korting van 50% op het boek (inclusief alle bonussen en de toegang tot het ledengedeelte). Deze korting is tijdelijk en zal binnenkort weer verdwijnen.

Wil je na het lezen van onze review de methode met korting bestellen? Dat kan!

De methode is inmiddels al meer dan 10.000 keer gedownload en om dat te vieren heeft William van der Klaauw een speciale kortingspagina gemaakt. Deze link vind je onderaan onze review.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *