fbpx

Wat is een slaaproutine?

Voordat je gaat slapen en nadat je wakker wordt, kan het fijn zijn om een aantal handelingen te doen die je slaaproutine vormen. Het doen van deze handelingen zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt en frisser de dag begint.

Een slaaproutine kun je toepassen ongeveer anderhalf uur voordat je gaat slapen en gelijk als je wakker wordt.

Voorbeelden van wat je kunt doen in een slaaproutine voor het slapen gaan zijn een boek lezen, mediteren, het licht dimmen (maakt melatonine aan) niet meer naar beeldschermen kijken, ontspannende muziek luisteren, ademhalingsoefeningen, yoga en in een dagboek schrijven.

Voorbeelden van wat je kunt doen als je wakker wordt: stretchen, gelijk jezelf blootstellen aan daglicht (maakt cortisol aan), ademhalingsoefenen en yoga of een andere vorm van beweging.

Wat je ook doet, zorg er voor dat het je rust geeft in de avond en energie in de ochtend. In de avond is het belangrijk dat je dingen doet die je in de slaapstand brengen en je hoofd leegmaken. In de ochtend kan het helpen om meteen te denken aan je doelen van de dag en wat je wilt bereiken. Doe vervolgens activiteiten die je een gevoel van energie geven.

De voordelen van een slaaproutine zijn dat het je makkelijker laat slapen en weer wakker worden. Door elke dag de routine te volgen zul je merken dat de kwaliteit van je slaap een stuk beter wordt.

man in de avond op zijn telefoonHet is niet meer dan logisch, want je kunt het als een chemisch proces zien. Wanneer je nog lang naar beeldschermen kijkt in de avond, wordt de aanmaak van melatonine geremd. Hierdoor val je minder goed in slaap. En als je ‘s ochtends jezelf gelijk blootstelt aan daglicht, wordt er cortison aangemaakt. Hierdoor word je alert en energiek.

Tips voor het maken van een slaaproutine:

Tips om beter te slapen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *