fbpx

In de ochtend wakker worden met hoofdpijn: 7 oorzaken en oplossingen!

In de ochtend wakker worden met hoofdpijn is geen pretje. En zeker niet als het vaker gebeurt. Gelukkig is er in de meeste gevallen niets ernstigs aan de hand. 

Mensen met slaapproblemen hebben vaker last van hoofdpijn dan anderen. Er zijn echter ook andere factoren die meespelen. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe hoofdpijn ontstaat en wat je kunt doen om er niet mee wakker te worden.

Inhoudsopgave

Hoe ontstaat hoofdpijn?

Man heeft last van hoofdpijnDe hoofdpijn die het meeste voorkomt is “spanningshoofdpijn”. Dit ontstaat door een overgevoeligheid van de peesaanhechtingen aan de nek en schedel. Deze hoofdpijn houdt vaak een paar uur aan en voelt alsof er een strakke band om het hoofd zit.

Kleine verkrampingen in de spieren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de symptomen van hoofdpijn.

Hoofdpijn zit dus niet in de hersenen. Deze bevatten namelijk geen pijnzenuwen. De hoofdpijn ontstaat in de structuren rondom de hersenen. Denk hierbij aan de bloedvaten, spieren, hersenvliezen, huid en neusbijholten.

Wakker worden met hoofdpijn is een signaal van je lichaam dat aangeeft dat er iets niet helemaal goed is. Je kunt natuurlijk simpelweg medicatie innemen tegen de hoofdpijn, maar het is een stuk verstandiger om naar de oorzaken te zoeken.

Oplossingen voor jouw ochtendhoofdpijn!

Nu we weten wat hoofdpijn is kunnen we dieper inzoomen op het feit dat jij elke ochtend wakker wordt met hoofdpijn. Hier volgen de meest voorkomende oorzaken.

Oorzaak #1: verkeerde slaaphouding

Door een verkeerde slaaphouding kun je last krijgen van hoofdpijn. Door bijvoorbeeld in de foetushouding of op je buik te liggen komen je nekspieren in een onnatuurlijke houding.

Oplossing: Probeer vooral op je rug te slapen als je last hebt van hoofdpijn en maak gebruik van een ergonomisch hoofdkussen.

Oorzaak #2: Te weinig water gedronken

Vrouw drinkt een glas waterAls je onvoldoende vocht binnenkrijgt, wordt er vocht onttrokken aan de hersenen. Dit kan zorgen voor hoofd, maar ook een droge mond.

Oplossing: Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende water drinkt, minimaal 2 liter. Zet ook altijd een fles of glas water naast je bed, zodat je kan drinken als je wakker wordt in de nacht of ochtend

Oorzaak #3: Tandenknarsen

Je kiezen en tanden op elkaar klemmen en/of tandenknarsen zorgt ervoor dat er veel spanning komt te staan op je kaakspieren. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot hoofdpijn. 

Oplossing: De oorzaak van tandenknarsen heeft vaak te maken met emotionele of psychische spanning. Ook kan het erfelijk zijn. Als je er veel last van hebt, bezoek dan een huisarts. In de tussentijd kan je ook heel goed gebruik maken van een knarsbitje.

Oorzaak #4: Slapeloosheid

Als je last hebt van slapeloosheid heb je vaak moeite om in slaap te vallen of word je ‘s nacht veel wakker. Het gebrek aan slaap kan hoofdpijn veroorzaken in de ochtend.

Oplossing: Hoewel slapeloosheid veel verschillende oorzaken kan hebben, worden de meest voorkomende oorzaken voor je beschreven in de online training Perfect slapen in 7 stappen.

Naast de oorzaken worden er stap voor stap praktische oplossingen geboden om van slapeloosheid af te komen en de daarbij komende klachten zoals wakker worden met hoofdpijn.

Oorzaak #5: Medicatie

Medicatie kan als bijwerking hebben dat je hoofdpijn krijgt. Ook kan het zijn dat je een verstoord slaapritme hebt door de effecten van de medicatie. Als je dus niet goed slaapt vanwege je medicatie kan dit hoofdpijn veroorzaken.

Oplossing: Probeer er achter te komen of medicatie de oorzaak is van je hoofdpijn, zowel direct als indirect. Bespreek vervolgens met je arts wat je hier tegen kunt doen.

Oorzaak #6: Stimulerende middelen

Stimulerende middelen zoals koffie en alcohol hebben een grote invloed op hoe jij je in de ochtend voelt. Alcohol droogt uit, wat kan leiden tot hoofdpijn.

Glazen wijn

Wakker worden met hoofdpijn kan een gevolg zijn een ontwenningsverschijnsel van koffie. Dit komt doordat je overdag koffie drinkt, maar ‘s nachts niet.

Oplossing: Als je alcohol hebt gedronken, zorg er dan voor dat je een aantal glazen water drinkt voordat je gaat slapen. Doe dit ook op het moment dat je wakker wordt. Probeer verder eens te experimenteren met iets minder koffie drinken overdag.

Oorzaak #7: Slechte ventilatie

Een niet geventileerde kamer kan zorgen voor slapeloosheid. Dit komt doordat de lucht in de kamer nooit ververst wordt. Hierdoor is er te weinig zuurstof. De combinatie van deze factoren kan hoofdpijn veroorzaken.

Oplossing: Zorg voor een goede ventilatie van de slaapkamer. Dit kun je doen door het raam altijd op een kiertje te hebben staan. Je kunt de luchtvochtigheid van de slaapkamer ook ideaal beïnvloeden met een luchtbevochtiger.

Definitieve oplossingen voor je slaapproblemen

Ochtendhoofdpijn is vaak het gevolg van verschillende factoren: lichamelijk, geestelijk, omgeving en gewoontes. Wil je meer weten over het optimaliseren van jouw slaap en eventuele problemen aanpakken? Perfect slapen in 7 stappen biedt een online methode aan waarin jij hier alles over leert.

Perfect slapen in 7 stappenVoor bezoekers van Slaap-Gids is er een speciale kortingspagina waarbij de training tijdelijk voor de helft van de prijs beschikbaar is.

>>> Ga naar de speciale kortingspagina!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *