fbpx

Moe zijn maar niet kunnen slapen: 5 tips om snel in slaap te vallen!

Het is nacht en je ligt in bed met je ogen open. Of dicht.

Hoe dan ook, je kan niet slapen. En dat terwijl je voelt dat je echt heel moe bent. Zo moe dat je alleen nog maar aan slapen kunt denken. Lekker indommelen en de volgende dag met frisse energie wakker worden. Toch lukt het je niet om in slaap te vallen.

Zo moe zijn maar niet kunnen slapen is ontzettend vervelend. Wil jij weten wat je kunt doen om toch in slaap te vallen? Dan ben je op de juiste pagina beland.

Inhoudsopgave

Waarom kan je niet slapen?

Als je ondanks je vermoeidheid niet in slaap kunt komen, is het raadzaam om te kijken welk probleem er aan ten grondslag ligt.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen vermoeidheid en slaperigheid. 

Vermoeidheid is een gevoel van aanhoudende uitputting waardoor je minder capaciteit hebt voor fysieke en mentale inspanning. 

Een vrouw die vermoeid is

Wanneer je vermoeid bent is het belangrijk om veel rust te nemen. Dit doe je niet alleen door te slapen, maar door gedurende de dag rustmomenten te pakken. Vermoeid zijn betekent niet automatisch dat je goed kan slapen.

Oorzaken van vermoeidheid:

Slaperigheid is een normaal proces en treedt in wanneer je lichaam in slaap gaat vallen. Slaperigheid kan ook voorkomen als je niet goed hebt geslapen, het heel warm is of na het eten van een zware maaltijd.

Slaperigheid is dus een signaal dat je lichaam in slaap wilt vallen, het betekent niet per definitie dat je rust nodig hebt.

Het kan zijn dat je overdag vermoeid of slaperig bent en ‘s nacht klaarwakker bent. Ook kan het zijn dat je in de nacht heel erg moe bent, maar niet kunt slapen vanwege het zorgen maken hierover.

Stress en piekeren zijn een grote oorzaak van niet in slaap kunnen komen. De meeste mensen die moe zijn en niet kunnen slapen, hebben moeite om zich geestelijk te ontspannen.

Vrouw is vermoeid en aan het piekeren

Ze maken zich zorgen of kijken juist heel erg uit naar iets dat staat te gebeuren in de toekomst. Deze emoties zorgen er voor dat er stresshormonen vrijkomen in het lichaam. 

Als we een lage hoeveel stresshormoon cortisol hebben, weet ons lichaam dat het “veilig” is om te gaan slapen. Op dit moment kan het stofje melatonine goed worden aangemaakt in het lichaam. 

Wanneer er te veel stresshormonen zijn, krijgt het lichaam een signaal om waakzaam te blijven en wordt melatonine niet goed aangemaakt. 

Ondanks het moe zijn kan je dan toch niet slapen. Simpelweg doordat je lichaam tegelijkertijd hormonen aanmaakt die je lichaam een tegengesteld signaal geven (stress hormoon), namelijk dat je wakker moet blijven.

De grootste oorzaak van moe zijn maar niet kunnen slapen is dus het hebben van niet helpende gedachten en emoties. Wil je de oorzaak hiervan aanpakken? Lees onze ervaring met de 7 stappen methode.

Wat kan je doen als je niet in slaap kunt komen?

Niet in slaap kunnen vallen heeft dus voor een groot deel te maken met jouw eigen gedachten en emoties.

Stress ontstaat uit zorgen. Zorgen zijn een resultaat van gedachten die je hebt. Gedachten die niet altijd gebaseerd zijn op de realiteit.

niet kunnen slapen door gedachten

Soms zijn die gedachten wel gebaseerd op de realiteit, maar kan je iets doen om die gedachten onder controle te houden en je niet mee te laten slepen.

Je gedachten zorgen op hun beurt weer voor emoties. Dit hele systeem kan er voor zorgen dat jij ‘s nachts wakker bent, terwijl je lichamelijk en geestelijk toch heel moe bent.

Wat kan je hier tegen doen? Check de volgende tips.

Tip #1: Vertrouwen

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip. Niet in slaap kunnen vallen is natuurlijk super frustrerend, maar het begint allemaal met vertrouwen en acceptatie. Frustratie en irritatie zorgen er alleen maar voor dat je wakker blijft.

Je moet erop vertrouwen dat je aan het uitrusten bent en uiteindelijk in slaap zult vallen. Zonder dit basisvertrouwen blijf je in de stress- en gedachtenmolen. Vertrouwen hebben in jezelf en de mogelijkheid om in slaap te vallen vormt de absolute basis.

Tip #2: Verstop je wekker

Je kent het misschien wel. Kijkend naar de wekker zie je de uren totdat je wekker gaat langzaam voorbij kruipen.

Wekker uit het zicht

Dit zorgt er alleen maar voor dat je nog meer gaat piekeren. Door je steeds zorgen te maken om hoeveel uur je nog kan slapen, blijft je lichaam stresshormoon aanmaken. Als je je wekker uit het zicht laat bespaar je jezelf die marteling. 

Wat wel kan helpen om sneller in slaap te vallen en een verstoord slaapritme te herstellen is het aanschaffen van een wake up light. Door het langzaam laten opkomen of juist minder worden van licht maak je op de juiste momenten weer de juiste slaaphormonen aan.

Tip #3: Ademhaling

Er komt steeds meer onderzoek naar de effecten van ademhalen op je lichaam en geest. De meeste mensen ademen op een oppervlakkige manier, namelijk heel hoog en via de mond.

De manier om jouw gedachten tot rust te brengen is een lage, diepe buikademhaling via de neus. Het is bewezen dat dit een ontspannende werking heeft op je zenuwstelsel.

Adem 10x diep in via de neus en voel je buik uitzetten. Blaas daarna rustig weer uit via de mond. Probeer om de inademing ongeveer 4 seconden te laten duren. Tijdens het ademhalen concentreer je je alleen nog maar op je ademhaling en verder niets.

Voel je je na 10x al slaperiger worden? Heel goed! Zo niet, herhaal het dan net zo vaak totdat je in slaap valt.

Bekijk onderstaand filmpje voor een uitgebreidere uitleg.

Tip #4: Maak tijd voor je zorgen

Zorgen maken en malende gedachten zijn vaak de bron van het niet in slaap kunnen komen. Het kan lastig zijn om deze zorgen opeens niet meer te hebben, zeker als het gaat om serieuze zaken in je leven. Het heeft alleen geen zin om er de hele nacht aan te denken en jou op die manier wakker te houden.

Maak daarom tijd om over je zorgen na te denken. Voordat je gaat slapen neem je vijftien minuten de tijd om na te denken over je zorgen en problemen. We noemen dit het ‘zorgenkwartiertje’.

Wanneer je bewust de tijd neemt om hierover na te denken, zul je merken dat deze gedachten een stuk minder aanwezig zullen zijn wanneer je daadwerkelijk wilt gaan slapen. Het kan ook helpen om je zorgen en gedachten op te schrijven voordat je gaat slapen. Op die manier schrijf je het letterlijk van je af.

Tip #5: Verlaat je slaapkamer en ga iets anders doen

Wanneer je eindeloos ligt te draaien en te woelen ben je eigenlijk gewoon vastgelopen. Net als bij een computer is opnieuw opstarten de enige optie om dit te herstellen. 

Dit doe je door de slaapkamer te verlaten en iets anders te gaan doen. Soms moet je het eindeloos gewoel gewoon ontvluchten. Ga een boek lezen, muziek luisteren, iets drinken, de was opvouwen of een andere taak uitvoeren.

Een boek lezen als je niet kunt slapen

Na een tijdje zul je merken dat je vanzelf moe wordt. Dit is het signaal om weer in bed te gaan liggen en in slaap te vallen (gebruik op dat moment ook tip 3 over je ademhaling!).

Professionele methode voor thuis om slaapproblemen op te lossen

Hardnekkige slaapproblemen zijn niet altijd makkelijk op te lossen met een paar simpele tips op het internet. Hoewel wij je van zo goed mogelijk advies willen voorzien, sturen we mensen ook vaak door naar slaapspecialisten.

Veel van deze specialisten hebben online methodes ontwikkeld om mensen van hun slaapproblemen af te helpen.

De online slaapcursus “Perfect slapen in 7 stappen” leert je om slaapproblemen bij de bron aan te pakken en zo blijvend beter te slapen.

Zelfs voor mensen zonder hardnekkige slaapproblemen verwijzen wij door naar deze cursus. In het boek staan zoveel nuttige tips dat het bijna zonde is om hier geen gebruik van te maken.

Door op de onderstaande knop te drukken kan je direct het eBook aanschaffen en downloaden voor de helft van de originele prijs. Let op: deze actie is tijdelijk en zal binnenkort weer verlopen!

Wil jij in 7 stappen leren hoe je slaapproblemen bij de bron aanpakt en blijven beter kan slapen?

Bekijk snel de ervaringen van anderen en profiteer van de tijdelijke korting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *