fbpx

Welke wake up light moet ik kopen? Stop nu met zoeken!

Heb jij nog geen wake up light? Dan loop je de mogelijkheid mis om een stuk rustiger en natuurlijker wakker te worden dan met een gewone wekker. Uitgerust wakker worden is essentieel om je overdag goed te voelen en niet in slaap te vallen. Een gewone wekker maakt je vaak zo abrupt wakker waardoor je de dag chagrijnig en gestresst begint. 

Wil jij ontspannen wakker worden,maar denk je: welke wake up light moet ik kopen? Dat snappen we maar al te goed! Er zijn zoveel van deze bijzondere wekkers op de markt dat het moeilijk is om een beslissing te maken.

Daarom hebben wij er 3 voor je uitgelicht zodat jij straks de beste keuze kunt maken tijdens het aanschaffen.

Inhoudsopgave

Philips Somneo Connected HF3671/01 - Wake-Up Light
Allround beste product
Philips HF3520/01 - Wake-up light 
Beste prijs-kwaliteit verhouding
Philips HF350605 - Wake-up light
Budget optie

Wat is een wake up light?

Een wake up light is een digitale wekker met een ingebouwde lamp. De lamp gaat 20 tot 40 minuten voordat het alarm afgaat steeds feller schijnen. Hiermee wordt een zonsopgang nagebootst, waardoor je lichaam op een natuurlijke manier wakker wordt.

De meeste van deze wekkers hebben ook verschillende alarmgeluiden zoals rustgevende muziek of natuurgeluiden. Door het simuleren van zonsopgang en -ondergang wordt het natuurlijke slaapritme weer hersteld.

De laatste jaren is een wake up light steeds populairder geworden. Er zijn verschillende soorten op de markt in verschillende prijsklassen. De verschillen zitten hem meestal in de details, zoals uitgebreide instellingen en geluiden.

Werkt een wake up light echt?

Als er een bepaalde hype om een product is, gaat dit vaak samen met een gezonde portie wantrouwen. Werkt het wel echt? Is het niet allemaal een marketingtruc?

In het geval van een wake up light is er echter sprake van een stevige wetenschappelijke onderbouwing. Wanneer het licht begint te worden, maakt je lichaam hormonen aan die je alerter maken. Als het donker wordt, maakt je lichaam vervolgens hormonen aan die je minder alert maken.

Een vier maanden durend onderzoek heeft een aantal interessante resultaten opgeleverd:

 • 97% van de deelnemers die moeite hadden met opstaan, konden na 6 weken gebruik van een wake up light makkelijker opstaan in de ochtend.

 • Meer dan 80% van de deelnemers hadden na 6 weken gebruik van een wake up light meer energie in de ochtend.

Voordelen van een wake up light

Blootstelling aan licht heeft een positief effect op ons lichaam en humeur. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van cortisol in ons lichaam, waardoor we alerter zijn en ons beter kunnen concentreren.

De mensen die normaal gesproken geen ochtendmens zijn, kunnen veel baat hebben bij een wake up light. 

Minder stress in de ochtend

Een wake up light zorgt er voor dat je lichaam langzaam uit de REM-slaap komt voordat je je ogen opent. Hierdoor wordt je rustiger wakker.

Zonder stres wakker worden

Nog voordat je echt wakker bent, denkt je lichaam al dat de zon opkomt. Vervolgens word je wakker met rustige alarmtonen en geen hard, irritant piepgeluid.

Aanpassing van je biologische klok

Eigenlijk is het onnatuurlijk om op te staan terwijl het buiten nog donker is. Helaas zul je hier in de winter niet aan ontkomen.

Je biologische klok kan hierdoor in de war raken. Om die reden is de nagemaakte zonsopgang van een wake up light ideaal als je je biologische klok wilt herstellen en in een beter slaapritme wilt komen.

Meer energie

Wakker worden met ochtendzon in je gezicht…wie wilt dat nou niet? Oke, er komt dan wel geen warmte van de lamp..maar je lichaam wordt wel op een meer natuurlijke manier wakker.

Door de aanmaak van cortisol heb je in de ochtend gelijk meer energie.

Val beter in slaap

Beter in slaap vallenEen wake up light kan ook helpen om beter in slaap te vallen. Hoe werkt dit?

De lamp begint met een heldergeel licht en wordt steeds zwakker. Deze nagebootste zonsondergang zorgt voor de aanmaak van het stofje melatonine, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Je kunt een wake up light dus in de avond voor het slapen gaan gebruiken als hulpmiddel om sneller in slaap te vallen.

Wat is de beste wake up light voor mij?

Wat de beste wake up light voor jou is hangt af van jouw eigen voorkeuren en situatie. Hoeveel moeite heb jij om wakker te worden en hoe wil je gewekt worden? Bij veel wekkers kan je de duur van de zonsopkomst instellen, maar het is per wekker verschillend hoe uitgebreid deze functie is.

Om je verder te helpen, hebben wij een paar punten opgesteld waar je op kan letten bij de aanschaf:

 • Duur van de zonsopkomst
 • Kan je een zonsondergang instellen?
 • Hoeveelheid wektijden
 • Radiofunctie
 • Mogelijkheid tot afspelen eigen muziek
 • Aantal en soort alarmgeluiden

Onze aanbevolen 3 wekkers

Philips Somneo Connected HF3671/01

Categorie: Allround beste product

Wake up light Philips SomneoDeze uitgebreide wake up light van Philips is speciaal ontworpen om je te helpen ontspannen, goed te slapen en fris wakker te worden. Dit klinkt veelbelovend en dat is het ook.

Het bijzondere aan deze wekker is dat ze bij de wekker een app voor je telefoon aanbieden. De wekker heeft een sensor die belangrijke factoren in de slaapkamer (eventueel later een artikel over feng shui linken) meet en terugkoppelt naar de app.

De wekker simuleert een echte zonsopgang door middel van zacht ochtendrood licht dat via oranje warm licht naar helderwit geel licht gaat. Terwijl het licht feller wordt begint er al een natuurlijk geluid af te spelen.

Deze combinatie zorgt er voor dat jij de dag fris begint. Ons advies is om de natuurgeluiden van de wekker te gebruiken.

De wekker heeft naast een zonsondergang functie ook de zogeheten RelaxBreathe technologie. Deze functie helpt je om in slaap te komen en te ontspannen met behulp van ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Een leuke extra in het moderne design van de wekker is de ingebouwde USB-poort. Hiermee kun je makkelijk je telefoon opladen.

Dit model is naar onze mening perfect. Hier is de prijs dan ook naar. Is je budget groot genoeg en wil je een mooi design, gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide mogelijkheden? Dan is dit absoluut de beste keuze.

Voordelen
 • Mooi design
 • Gebruiksvriendelijk
 • Vernieuwende RelaxBreath technologie
 • 25 verschillende helderheidsinstellingen
 • Oplaadfunctie voor telefoon of tablet
Nadelen
 • Geen mogelijkheid om eigen muziek af te spelen
 • Je kan maar 1 wektijd instellen
 • Hoge prijs

Philips HF3520/01 – Wake-up light 

Categorie: beste prijs-kwaliteit verhouding

Philips HF3520/01 - Wake-up light Deze wekker van Philips heeft naar onze mening de beste prijs-kwaliteit verhouding. Deze is scherper geprijsd dan de wekker hierboven en heeft een aantal leuke opties.

De lichtkleuren van deze week zijn rood-oranje-geel. Door deze kleurencombinatie wordt er een bijna perfecte zonsopgang nagebootst. Ook heeft deze wekker de optie om een zonsondergang in te stellen. 

De zonsondergang en -opgang gaat erg geleidelijk en natuurlijk. Dit komt vanwege de 20 helderheidsinstellingen.

Verder kan je kiezen uit 5 natuurlijke geluiden om mee wakker te worden. Als dat je niet bevalt kan je altijd nog voor de radiofunctie kieze

Voordelen
 • 5 wekgeluiden
 • 20 lichtkleuren
 • USB aansluiting
Nadelen
 • Geen mogelijkheid om eigen muziek af te spelen
 • Geen batterij functie
 • Geen radio

Philips HF3506/05 Wake Up Light

Categorie: budget optie

Philips HF350605 - Wake-up lightDit is de originele wake up light van Philips. De meest budget vriendelijke optie, maar wel eentje die zich al lang heeft bewezen. Deze wekker zorgt ervoor dat jij je dag start meer meer energie en een frisser gevoel. 

Deze wekker heeft 10 verschillende lichtinstellingen en 2 geluiden. Dit is natuurlijk een hoop minder dan de andere 2 wekker uit deze review. Gelukkig zijn de geluiden fijn om naar te luisteren en zijn de lichtinstellingen voldoende om het beoogde effect te behalen.

De zonsopkomst kan ingesteld worden zodat de totale duur 30 minuten is. Op die manier geef je jouw lichaam een seintje om wakker te worden en kan je je dag goed beginnen.

Voordelen
 • Zonsopgang en -ondergang
 • Radio functie
 • Voldoende lichtinstellingen
Nadelen
 • Geen mogelijkheid om verschillende wektijden in te stellen

Online leren om beter te slapen

Een wake up light is een ontzettend mooi hulpmiddel om beter te slapen en aan de slag te gaan met slaapproblemen. Wil je slaapproblemen echter bij de kern aanpakken? Dan kan het helpen om een online slaapcursus te volgen.

Deze cursus geeft je een volledig e-book, een jaar lang gratis begeleiding en diverse gratis downloads. Met behulp van praktische tips en wetenschappelijk onderbouwde methodieken leer je hoe jij je natuurlijke slaapritme vindt en krachtig in het leven kan gaan staan.

>> Ga naar de kortingspagina van ontvang tijdelijk 50% korting! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *