Hoe kan je een verstoord slaapritme herstellen? Lees snel onze adviezen!
Home » Slaapproblemen » Hoe kan je een verstoord slaapritme herstellen? Lees snel onze adviezen!
Het slaapritme van de gemiddelde mens is niet meer wat het geweest is. Wil je een verstoord slaapritme herstellen? Dan gaan we even een paar duizend jaar terug in de tijd.
In de oertijd werd ons slaapritme bepaald door licht en duisternis. Overdag waren we actief en als het donker werd gingen we terug onze grot in om te rusten. We leefden volgens onze natuurlijke biologische klok.
Tegenwoordig hebben we onregelmatige bedtijden en houden we onszelf wakker door blauw licht van onze smartphones. Je lichaam is gewend aan een bepaald dag en nacht ritme. Wanneer dit verstoord wordt kun je lichamelijke en mentale ongemakken ervaren. Daarom wil je zo snel mogelijk een verstoord slaapritme herstellen.
In dit artikel bespreken we hoe een verstoord slaapritme tot stand komt en wat jij er aan kan doen om het te herstellen. Ook hebben we nog een waardevolle bonus tip voor je!
Inhoudsopgave
Wat is een slaapritme?
De gemiddelde mens slaapt zo’n 7 tot 8 uur per dag. Tijdens vakanties of in het weekend slapen we meestal wat langer.
Ondanks dat iedereen wel eens last kan hebben van slapeloosheid, krijgt ons slaapritme geen harde klap als we dagelijks een goed patroon volgen. We leven dan volgens het biologische waak- en slaapritme. Oftewel: onze biologische klok is goed afgesteld.
Een ideaal slaapritme is voor iedereen persoonlijk. De één gaat vroeg gaat slapen en staat vroeg op, terwijl de ander laat gaat slapen en langer uitslaapt. Wanneer je gezondheidsproblemen of geestelijke klachten gaat ervaren kan dit duiden op een verstoord slaapritme.
Hoe komt het dat je slaapritme verstoord is?
Als je een verstoord slaapritme wilt herstellen, zul je eerst moeten kijken naar de oorzaak. Hier volgen een aantal veelvoorkomende oorzaken.
- Slaapstoornissen: Een slaapstoornis kan er voor zorgen dat je hele biologische klok verstoord is. Als je ‘s nachts niet kunt slapen bestaat de kans dat je overdag in slaap valt. Daardoor kun je ‘s nachts weer niet slapen.
- Jetlag: Een jetlag ontstaat door lange vluchten in een vliegtuig waarbij je verschillende tijdzones doorkruist. Er ontstaat een tijdelijke waak-slaapstoornis.
- Ploegendiensten / Nachtdiensten: Als je nachtdiensten werkt zal je slaapritme anders zijn dan die van de gemiddelde mens, maar niet per definitie verstoord. Je draait de dag en nacht om, maar je kan daarbinnen alsnog een gezond ritme vinden. Op lange termijn kan het wel voor problemen zorgen.
- Blauw licht: Dit is het licht dat van beeldschermen komt. Veel mensen kijken in de avond nog veel naar hun smartphone of tablet. Dit zorgt er voor dat je lichaam niet de juiste hoeveelheid melatonine aanmaakt. Je kan daardoor niet goed slapen.
- Druk leven: Een druk leven kan er voor zorgen dat je laat gaat slapen en weer vroeg moet opstaan. Hierdoor krijg je consistent niet genoeg slaap en is je slaapritme verstoord.
Een verstoord slaapritme betekent niet altijd dat je niet in slaap kunt komen. Het gaat voornamelijk om de tijdstippen dat je gaat slapen en wakker wordt. Niet in slaap kunnen vallen kan echter wel een oorzaak (en gevolg) zijn van een verstoord slaapritme.
Krijg je slaapritme terug met deze adviezen!
Het is mogelijk om je slaapritme weer terug te krijgen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zijn er een aantal mogelijke oplossingen. We hebben een aantal adviezen voor je op een rijtje gezet.
Advies #1: Maak een slaapschema
Als je een verstoord slaapritme wilt herstellen is het belangrijk om consistent op dezelfde tijden naar bed te gaan en op te staan.
Ook als je in de avond niet moe bent, is het belangrijk om toch naar bed te gaan. De reden dat je niet moe bent kan je verstoorde slaapritme zijn.
Ga je toch laat slapen? Probeer dan alsnog om op je geplande tijd op te staan. Als je langer blijft liggen om je slaap in te halen blijf je in de vicieuze cirkel van een verstoord slaapritme.
Als je dit een aantal dagen volhoudt zul je merken dat het een stuk beter gaat.
Advies #2: Let goed op wat je eet en drinkt
Eten en drinken kan veel invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Zo staat cafeïne er om bekend dat het je alerter maakt. Niet verstandig dus om dit te nuttigen voor het slapen gaan.
Een zware maaltijd voor het slapen gaan kan er ook voor zorgen dat je moeite hebt om in slaap te komen.
Tip: Lees meer over de effecten van kurkuma tegen slapeloosheid!
Advies #3: Maak slim gebruik van licht en duisternis
Je lichaam reageert van nature op licht en duisternis. Wanneer je last hebt van slapeloosheid kan het helpen om licht en duisternis slim toe te passen. Je lichaam maakt slaaphormonen aan als het donker is en hormonen die je actief maken wanneer het licht is.
Doe dus zodra je wakker wordt de gordijnen open. In de avond kan je het beste beeldschermen vermijden voordat je gaat slapen. De invloed van blauw licht zorgt er voor dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine wordt geremd.
Tip: maak gebruik van een wake up light.
Advies #4: Beweeg meer
Uit dit onderzoek blijkt dat voldoende lichaamsbeweging ervoor zorgt dat je beter slaapt. Zorg er wel voor dat je dit overdag doet, want laat op de avond sporten kan er voor zorgen dat je moeilijk in slaap valt.
Advies #5: Raadpleeg een professional
Wanneer het niet lukt om een verstoord slaapritme te herstellen, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Deze kan je op een professionele manier helpen om je slaapproblemen in kaart te brengen en eventueel doorverwijzen.
Bonus tip: Online professionele begeleiding
Onlangs hebben we een review geschreven over de Perfect slapen in 7 stappen methode van William van der Klaauw. In deze methode leert deze slaapcoach je door middel van 7 stappen aan hoe jij perfect kunt slapen.
Je krijgt niet alleen een jaar lang gratis begeleiding, maar ook een uitgebreid e-book en verschillende bonussen. Als je niet tevreden bent is er een niet goed = geld terug garantie.
Let op: Voor bezoekers van Slaap-Gids.nl is er een geheime kortingspagina waarbij er 50% van de originele prijs af gaat.
- RECENTE BLOG BERICHTEN