fbpx

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon in ons lichaam. Het wordt aangemaakt in de pijnappelklier in onze hersenen. Dit  hormoon geeft het lichaam een seintje dat het nacht is en dus tijd om te gaan slapen. 

Het hormoon wordt aangemaakt op het moment dat het donker is en is al het ware allergisch voor licht, vooral voor blauw licht.

In de huidige maatschappij wordt veel gebruik gemaakt van blauw licht (denk aan het licht in je badkamer, in je slaapkamer of op je smartphone). Pas op het moment dat je het lichtknopje uit doet en het echt donker is, maakt ons lichaam het hormoon aan.

Wanneer je dus nog voor het slapen gaan op je telefoon zit of in het felle badkamer licht staat, wordt de aanmaak van dit hormoon onderdrukt. Hierdoor kan het zijn dat jij dus moeite hebt om in slaap te vallen. 

Blauw licht voor het slapen gaan

Gebruik maken van een wake up light kan goed helpen om dit probleem op te lossen.  Deze wekker simuleert een natuurlijke zonsondergang, wat de aanmaak van melatonine stimuleert. 

Je kunt dit hormoon ook tot je nemen door middel van een melatonine supplement. Wanneer je lichaam problemen heeft met het aanmaken (of het op de juist tijd aanmaken) van het slaaphormoon, kan het handig zijn om zo’n supplement te nemen.

Hoewel het een natuurlijk slaapmiddel en en je het zonder recept kunt verkrijgen, adviseren wij om eerst even met je huisarts te overleggen. Je huisarts kan je ook informeren over de juiste dosis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *