fbpx

Slecht slapen na het sporten? Maak hier een einde aan met deze tips!

Sporten en bewegen is belangrijk voor een optimale gezondheid. Veel mensen hebben echter te maken met slapeloosheid nadat ze gesport hebben.

Dit gebeurt meestal als ze laat in de avond hebben gesport. De hormonen en stoffen die in je lichaam vrijkomen na het sporten kunnen er voor zorgen dat je slecht slaapt of niet in slaap kunt komen.

Wat doen we nu met dit probleem? Na het lezen van dit artikel weet jij:

 • hoe je slecht slapen na het sporten kunt voorkomen
 • alles over hoe jij je slaap kunt verbeteren na het sporten in de avond

Let’s start!

Inhoudsopgave

Sporten heeft positieve invloed op je slaapkwaliteit!

Vrouw aan het fitnessenIedereen weet dat sporten en bewegen gezond is voor je lichaam en geest. Het houdt je lichaam sterk, gezond en draagt bij aan een langere levensduur. Ook zorgt regelmatig sporten er voor dat de kwaliteit van je slaap beter is.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen beter slapen op de dagen dat ze gesport hebben. Dit houdt dan meestal wel in dat het sporten in de ochtend of middag heeft plaatsgevonden. Een grote groep mensen ondervindt problemen bij het laat in de avond sporten.

Slecht slapen na het sporten: wat is de oorzaak?

Een grote groep mensen sport in de avond. Overdag gaan ze naar werk of school. Ze komen er vervolgens achter dat ze na het sporten slecht in slaap kunnen vallen.

Tijdens en na het sporten heb je hoge levels van de stresshormonen adrenaline en cortisol in je lichaam. Deze hormonen hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap en kunnen er dus ook voor zorgen dat je niet in slaap kunt vallen.

Slaapexperts raden aan om minimaal 1.5 tot 2 uur tussen het einde van je training en het slapen te houden. Helaas is dit dus niet altijd haalbaar. Je wilt graag sporten, maar hebt alleen laat in de avond tijd…dilemma!

Laat op de avond sporten is natuurlijk alsnog beter dan helemaal niet sporten! Sporten heeft namelijk ook veel positieve effecten op de slaapkwaliteit. 

Lees verderop in het artikel wat je kunt doen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan en een synergie te vinden tussen het sporten in de avond en je slaapkwaliteit.

Waarom is sporten in de avond niet altijd optimaal?

De reden dat veel mensen slecht slapen na het sporten is dat ze te lang en te zwaar trainen. Na het sporten is het belangrijk om goed te herstellen. Zware trainingen zorgen ervoor dat je meer van de stresshormonen adrenaline en cortisol aanmaakt. 

Cortisol piekt vlak na het opstaan in de ochtend en neemt gedurende de dag af. Door de verhoging van je cortisol voordat je gaat slapen, raakt je biologische klok verstoord. Het maakt je alerter en het gevolg is dat je niet of moeilijk in slaap komt.

FitnessEen valkuil van veel sporters is dat ze overtrainen. Door te vaak lang en zwaar te trainen hebben ze eigenlijk chronisch te veel stresshormonen in hun lichaam. Zwaar en lang trainen voordat je gaat slapen is dus verre van optimaal.

Gevolgen slecht slapen na het sporten

De gevolgen van slecht slapen hebben we eerder uitgebreid besproken. Chronisch slecht slapen kan leiden tot allerlei lichamelijke en mentale problemen.

De gevolgen van slecht slapen in het kort:

 • Op lange termijn een verminderde weerstand
 • Minder libido (seksdrive)
 • Verhoogde kans op hart- en vaatziekten
 • Huidveroudering
 • Gewichtstoename
 • Depressie

Dit zijn natuurlijk allemaal dingen die je graag wilt voorkomen. Het is altijd goed om te kijken naar hoe jij je slaapkwaliteit kunt verbeteren, ook als je geen sporter bent. Lees onze ervaring met deze methode.

Hoe kun je beter slapen na het sporten?

Eerst een paar algemene tips over hoe jij beter in slaap kunt komen:

 • Maak een slaaproutine.
  Het kan helpen om voordat je gaat slapen een bepaalde routine te volgen die je tot rust brengt. Denk aan een boek lezen of mediteren.

 • Zorg er voor dat je kamer helemaal donker is.
  Uit onderzoek blijkt dat een kamer die pikdonker is er voor zorgt dat je beter slaapt.

   

 • Kijk een uur voordat je gaat slapen niet meer naar schermen.
  Blauw licht van je telefoon, tablet of laptop zorgt er voor dat je minder goed in slaap komt.

   

 • Volg een online slaaptraining.

Wanneer jij last hebt van slecht slapen na het sporten zul je aantal aanpassingen moeten gaan doen. Het belangrijkste is om je zwaardere trainingen te doen op de dagen dat je in de ochtend of middag kunt sporten. Wanneer je in de avond sport kies je er voor om iets minder intensief te sporten.

Is dit echt niet mogelijk en ben je altijd gebonden aan de avond? Probeer dan de volgende tips toe te passen.

 • Probeer niet gelijk na het sporten te gaan slapen. Als je de volgende dag vroeg op moet, snappen we dat je zo snel mogelijk wilt gaan slapen. Maar als dat betekent dat je nog uren ligt te woelen en te draaien in bed, kan je dit beter niet doen.
  Zoals we eerder hebben aangegeven kan je er beter wat tijd tussen laten, ook als dit betekent dat je wat korter kan slapen. Eet of drink nog wat en kom tot rust voordat je je bed in duikt.
 • Drink geen koffie of energy drink. Cafeïne remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Het is leuk dat je tijdens het sporten meer energie hebt doordat je van tevoren koffie of energy drink consumeert, maar besef dat dit er dus voor kan zorgen dat jij daarna niet meer in slaap komt.
 • Drink voldoende water. Het is voor je algehele gezondheid en ook je slaapkwaliteit goed om de hele dag door voldoende water te drinken. Het is sowieso belangrijk om voldoende te drinken als je aan het sporten bent. Het belang hier van wordt alleen maar vergroot als je in de avond sport. Een voldoende gehydrateerd lichaam zorgt er voor dat je beter in slaap kunt komen.

  Water drinken na het sporten

 • Neem een douche of bad. Een warme (of koude) douche of bad stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Het kan dus ontzettend helpen om dit te doen als je in de avond hebt gesport.

Natuurlijk is het beste tijdstip om te sporten altijd het tijdstip waarop jij het op de lange termijn volhoudt. Soms is dit gewoon echt alleen in de avond. Wanneer dit het geval is, hopen we dat deze tips jou gaan helpen. Uiteindelijk is het een kwestie van zelf experimenteren wat het beste voor jou werkt!

Benieuwd hoe je altijd beter kunt slapen?

Uitgerust wakker worden

Als je goed wilt leren slapen (ook na het sporten) raden we de methode van William van der Klaauw aan. Je leert hoe je je slaapkwaliteit aanzienlijk verbetert en makkelijker in slaap valt.

De methode gaat uitgebreid in over hoe jij je natuurlijke slaapritme vindt en je biologische klok optimaliseert. Een echte hack om één van de belangrijkste factoren van je welzijn (slaap) te verbeteren.

De oefeningen en slaaptips in de methode zijn met zorg samengesteld door een ervaringsdeskundige. Wanneer de methode toch niet in smaak valt, krijg je je geld terug. Deze garantie is geldig tot 90 dagen na aankoop.

Speciaal voor de mensen die hierin zijn geïnteresseerd loopt er nu een actie met 50% korting!

>>>Klik hier om direct naar de kortingspagina te gaan! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *