fbpx

Slecht slapen door onbewuste stress: deze gevolgen gaan verder dan je had verwacht!

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op 6 werkende Nederlanders last van stress heeft. Tevens is uit een ander onderzoek gebleken dat bijna 3 miljoen Nederlanders last van slaapproblemen hebben. Is het nou dat deze twee problemen hand in hand met elkaar gaan? Is er enig verband tussen beide problemen zichtbaar? Ja, dat is zeker het geval. Behoorlijk veel mensen slapen slecht door onbewuste stress.

Wat is onbewuste stress precies? Dat is eigenlijk een gevoel van stress waar je zelf niet van bewust bent. Dit sluimert in het menselijke lichaam rond, terwijl je het zelf nog niet eens opmerkt. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat onbewuste stress ook van invloed is op de gemoedstoestand. Bovendien kan ook onbewuste stress voor verstrekkende gevolgen zorgen, waaronder een burn-out.

In dit artikel bespreken we graag het verband tussen onbewuste stress en de slapeloosheid. Hoe ontstaat de onbewuste stress? Wat is de invloed hiervan op het slaappatroon? En in hoeverre kan dit voorkomen worden? Op al deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord.

Inhoudsopgave

Hoe ontstaat onbewuste stress?

Je hebt hierboven al in het kort kunnen lezen wat onbewuste stress inhoudt. Deze stress is niet direct aan het oppervlakte zichtbaar en wordt niet direct opgemerkt. Feit is wel dat er stress aanwezig is én dat dit van invloed is op de gemoedstoestand en gezondheid. Maar, waar komt deze onbewuste stress precies vandaan?

Het lastige is dat onbewuste stress door ontelbaar veel gebeurtenissen op kan treden. Dit kan komen door een ruzie binnen de familie, door een vervelende situatie op de werkvloer, door een hoge werkdruk op de werkvloer, door een ruzie met je partner, door een gebrek aan vertrouwen, door geldproblemen of door andere problemen.

Man heeft slechte concentratie door slaaptekort

Deze onbewuste stress wordt niet direct opgemerkt, maar is wel van invloed op onder meer de slaap. Deze onbewuste stress is namelijk in de hersenen aanwezig en tast het slaappatroon aan. Normaliter zijn je hersenen namelijk in een ruststand zodra jij in slaap valt. De onbewuste stress gooit echter roet in het eten; je hersenen blijven doormalen over dat ene probleem of die ene gebeurtenis. Hierdoor kan je last van slaapproblemen krijgen; het is dus echt zo dat mensen niet kunnen slapen door stress.

Is dat iets om je voor te schamen? Nee, absoluut niet. Je bent niet de enige die hier last van hebt. Relatief veel Nederlanders hebben last van slaapproblemen en óók veel Nederlanders hebben last van stress. Feit is dat veel Nederlanders last van beide problemen hebben; de stress veroorzaakt immers de slechte slaap. Slapeloosheid door stress; het komt helaas té vaak voor.

Wat zijn de gevolgen van de slaapproblemen?

Ervaar je zelf last van stress? Of denk je dat er bij jou sprake is van onbewuste stress? Deze onbewuste stress sluimert overdag in jouw lichaam rond, maar ook absoluut in de avond en in de nacht. Mede daardoor is het goed mogelijk dat je niet goed kunt slapen door de stress.

Maar, wat zijn hier nou de gevolgen van? Wat zijn de gevolgen van slaapproblemen? Nou, deze slaapproblemen kunnen behoorlijk verstrekkende gevolgen hebben. Bovendien kunnen deze slaapproblemen er ook weer voor zorgen dat je nóg meer last van stress krijgt. Die stress is vervolgens ook weer van invloed op het slaappatroon; uiteindelijk kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Vrouw is vermoeid en aan het piekeren

Een van de gevolgen is bijvoorbeeld een grotere kans op overlijden. Onderzoek heeft aangewezen dat de kans op vroegtijdig overlijden met 12 procent stijgt indien je niet elke nacht ongeveer 8 uur slaapt. Daarnaast is slaaptekort ook van invloed op het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel zorgt er normaliter voor dat je snel nieuwe dingen kunt leren en dat je je goed kunt concentreren. Zodra er een storing in dit zenuwstelsel aanwezig is, heb je moeite om je te concentreren. Dit is één van de meest gehoorde gevolgen van slapeloosheid.

Verder kunnen de slaapproblemen ook nog voor de volgende gevolgen zorgen:

  • Je loopt een grotere kans op een ongeluk.
  • Je hersenen zijn minder scherp en je bent dus eigenlijk een stukje ‘dommer’.
  • Je loopt een verhoogde kans op hartziekten, een onregelmatige hartslag, een verhoogde bloeddruk, diabetes en een hersenbloeding.
  • Je loopt een verhoogde kans op een depressie.
  • Je krijgt last van lichamelijke klachten, waaronder hoofdpijn, pijn in de spieren en pijn in de gewrichten.
  • Je krijgt een lager libido.
  • Je krijgt een oudere huid; slaaptekort is van grote invloed op de conditie van jouw huid.
  • Je loopt een grotere kans op overgewicht; slaaptekort zorgt voor een toename van het gewicht.
  • Je vergeet sneller dingen; dit gaat eigenlijk hand in hand met het feit dat je hersenen een stuk minder scherp zijn.
  • Je beoordelingsvermogen is een stuk minder; hierdoor is het lastiger om situaties in te schatten en om het gedrag van andere te voorspellen c.q. in te schatten.

Het mag duidelijk zijn dat de slaapproblemen verstrekkende gevolgen kunnen hebben. In hoeverre jij last van bepaalde gevolgen gaat hebben, is afhankelijk van de mate van jouw slaaptekort. Ook is het bepalend hoe jouw lichaam en brein reageert op het slaaptekort; dit verschilt ook van persoon tot persoon.

Verband tussen onbewuste stress en slaapproblemen

Het mag tegelijkertijd ook duidelijk zijn dat er een duidelijk verband is tussen onbewuste stress en de slaapproblemen. Des te meer onbewuste stress je hebt, des te groter de invloed hiervan op het slaappatroon is. Des te slechter je slaapt, des te meer stress je gaat krijgen. Het verband tussen deze twee factoren is eigenlijk dus dubbel; beide factoren hebben invloed op elkaar en versterken elkaar ook weer.

Niet kunnen slapen door stress; het komt helaas regelmatig voor. Uit de praktijk blijkt bovendien dat het lastig is om van de stress én van de slaapproblemen af te komen. Gelukkig zijn er enkele mogelijkheden, waaronder ademhalingsoefeningen, waarmee je meer tot rust kunt komen. Meer informatie daarover is verderop in dit artikel te vinden. 

Wat kan je doen tegen slaapproblemen?

Wil je iets aan jouw slaapproblemen gaan doen? Dan is het allereerst zaak om de oorzaak van deze problemen te achterhalen. Spelen er bepaalde dingen in jouw leven die mogelijk onbewuste stress veroorzaken? Dan is het zaak om die dingen op een efficiënte manier aan te gaan pakken. Zodra je op dat vlak in een rustiger vaarwater terecht komt, kan je relatief snel afscheid gaan nemen van de slaapproblemen.

Verder is het ook aan te raden om jezelf geen extra druk op te leggen. Op het moment dat jij een paar avonden niet goed in slaap gevallen bent, ga je jezelf onbewust druk opleggen dat je komende avond wél snel in slaap moet gaan vallen. Die extra druk heeft uiteindelijk alleen maar een averechts effect; de onbewuste stress wordt daardoor alleen maar versterkt en daardoor slaap je nog slechter.

Ook kan het helpen om met ademhalingsoefeningen aan de slag te gaan. Voordat je in jouw bed gaat liggen, kan je op een yogamatje liggen en de verschillende oefeningen uitvoeren. Of je voert de oefeningen liggend of zitten in bed uit. Je hersenen komen hiermee tot rust, je lichaam komt in een ruststand en je kunt daardoor sneller in slaap vallen. Ook is het hierdoor mogelijk om (sneller) afscheid te nemen van de onbewuste stress.

Snel in slaap vallen door ademhaling

Werken bovenstaande oplossingen altijd goed? Nee, dat is niet het geval. Er is echter nog een andere oplossing die al 10.000 mensen heeft geholpen. Daarover vind je hieronder meer informatie.

Perfect slapen in 7 stappen methode

Wil je jouw slaapproblemen oplossen? Dan biedt de Perfect Slapen In 7 Stappen methode daar de oplossing voor. Deze methode is ontwikkeld door W. van der Klaauw. Hij is een slaapdeskundige én een auteur. Door de jaren heen heeft hij meerdere onderzoeken uitgevoerd naar slaapproblemen, naar het verband tussen onbewuste stress en de slaapproblemen én de mogelijke oplossingen tegen de slaapproblemen.

Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat er nog geen volwaardige oplossing was voor alle slaapproblemen. Als reactie daarop is hij aan de slag gegaan met het ontwikkelen van zijn eigen methode. Deze methode heeft hij de naam ‘Perfect Slapen In 7 Stappen’ gegeven. Door de jaren heen hebben veel mensen deze cursus gevolgd en hebben daardoor afscheid van hun slaapproblemen kunnen nemen.

In deze methode draait het niet alleen om de avond en om de nacht, maar eigenlijk om de gehele dag. Overdag moet je ook bewust bezig zijn met bepaalde aspecten, waardoor je uiteindelijk ’s avonds makkelijker in slaapt valt. Hoe dit exact zit, lees je in deze uitgebreide methode. Je krijgt eerst allerlei praktische informatie voorgeschoteld, waardoor je ook voor jezelf kunt bepalen wat de oorzaak van de slaapproblemen zijn.

Met dank aan deze bewezen methode kan je deze oorzaak, bijvoorbeeld onbewuste stress, op een efficiënte manier aanpakken. Je neemt hierdoor al snel afscheid van de slaapproblemen en gaat vervolgens vele malen gelukkiger door het leven. Is dat ook iets waar jij van droomt? Ervaar je slapeloosheid door stress en wil je jouw slaapproblemen oplossen? Lees dan snel onze ervaring met de 7 Stappen Methode!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *