fbpx

Kurkuma tegen slapeloosheid? + Recept om heerlijk mee in slaap te vallen!

Waar het vroeger nog een obscuur plantje was in een nog obscuurdere kruidenwinkel, is kurkuma tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij. De laatste jaren is het kruid steeds populairder geworden.

Dit is niet zonder reden. Kurkuma schijnt een echt superfood te zijn met ontstekingsremmende eigenschappen. Er wordt beweerd dat kurkuma een ware uitkomst biedt wanneer je last hebt van lichamelijke klachten, stress, depressie of slapeloosheid.

Werkt kurkuma echt tegen slapeloosheid? Na het lezen van dit artikel weet jij hier meer over.

Inhoudsopgave

Wat is kurkuma?

Wat wij kennen als kurkuma is de wortel van de curcuma longa plant. Andere namen zijn onder andere geelwortel, koenjit, turmeric, koenir en kunyit.

Geelwortel

Deze inheemse Aziatische plant wordt al duizenden jaren gebruikt in diverse tradities en geneeswijzen. Kurkuma kent een rijke traditie in de Indiase Ayurvedische geneeswijze. Deze geneeswijze staat er om bekend gebruik te maken van vele medicinale planten en kruiden.

Kurkuma is verkrijgbaar als de verse wortel zelf of als het bekende gele poeder. Dit poeder betreft de gedroogde en gemalen wortel. Kurkuma heeft een sterk aroma en een mild bittere en kruidige smaak. Kurkuma is een standaard ingrediënt van kerriepoeder, dit verklaart de gele kleur.

Kurkuma tegen depressie?

Kurkuma heeft een gunstige invloed op je gemoedstoestand. Maar hoe kan het nou dat zo’n klein plantje zo’n groot effect heeft? Het antwoord is simpel.

Kurkuma en de stof curcumine (wat zich bevindt in de wortel) bevorderen de aanmaak van de hormonen dopamine en serotonine. En laten dit nou net onze twee ‘gelukshormonen’ zijn.

Dopamine werkt samen met je zenuwen en zorgt ervoor dat je goed beweegt, met emoties kan omgaan en denkprocessen efficiënt maakt. Zonder dopamine zouden we geen motivatie hebben om dingen te ondernemen.

Serotonine ondersteunt ons ook in alledaagse functies. Wanneer er te weinig serotonine wordt aangemaakt kan dit resulteren in lusteloosheid, stress en agressie. Een extra boost serotonine zal betekenen dat jij lekkerder in de je vel zit.

Wanneer je dus last hebt van een slecht humeur, depressie, stress of agressie kan kurkuma een waar wondermiddel zijn.

Kurkuma voor je gezondheid

Kurkuma staat nog meer bekend om de effecten die het kan hebben op je gezondheid. Van oudsher wordt kurkumapoeder in India gebruikt om wondjes en schrammen te behandelen.

Verbanddoos

Onderzoeken constateren dat de stof curcumine zich bindt aan giftige metalen in het lichaam en een ontstekingsremmende werking heeft.

Uit recent onderzoek de Universiteit van Utrecht is gebleken dat de stof curcumine ontstekingen remt bij auto-immuunziektes zoals artritis. Ook is kurkuma als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Verder wordt het ook toegepast bij menstruatieklachten en insectenbeten.

Er zijn echter ook andere onderzoeken die aangeven dat de geneeskrachtige werking van kurkuma niet 100% te bewijzen is. Het blijft een strijd tussen de huidige medische wetenschap en de filosofie van oude, traditionele geneeswijzen.

Kurkuma tegen slapeloosheid

SlapeloosheidGoed slapen is belangrijk voor een goede gezondheid. Slaapproblemen leiden onder andere tot stress, vermoeidheid en diverse lichamelijke klachten.

Slapen draagt bij aan lichamelijke processen die invloed hebben op je lichaamsgewicht, eetlust, huidveroudering, hersenfuncties, bloedsomloop en hormonale gezondheid.

We weten al dat kurkuma positieve invloed heeft op je hersenfuncties. Een grote oorzaak van slapeloosheid is een hoge aanmaak van het stresshormoon cortisol in de hersenen.

Bij het consumeren van kurkuma wordt het gehalte van cortisol in de hersenen verlaagd.

Uit onderzoek met ratten bleek dat een vijfdaagse behandeling met kurkuma extract hielp om een optimale slaapkwaliteit te behalen.

Is het consumeren van kurkuma zonder risico?

Kurkuma heeft dus sowieso positieve effecten op je gemoedstoestand en slaapkwaliteit. Op het gebied van lichamelijke gezondheid verschillen de conclusies vanuit de wetenschap nogal.

Vanuit oude tradities en geneeswijzen wordt kurkuma als een waar wondermiddel gezien. Maar is het consumeren van kurkuma zonder risico?

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft in 2019 nieuw onderzoek gepubliceerd. Hieruit blijkt dat kurkuma de hoeveelheid medicatie in je lichaam kan beïnvloeden. Als je kurkuma consumeert en tegelijkertijd bepaalde medicatie inneemt, kan het wellicht nadelige gevolgen hebben. Er vindt een wisselwerking plaats tussen de stoffen in de medicatie en de stoffen in de kurkuma.

Kurkuma heeft effect op onder andere deze medicatie:

 • Bloeddrukverlagers
 • Ontstekingsremmer
 • Antikankermedicijnen

Als je kurkuma of een product met kurkuma op hetzelfde moment als deze medicatie neemt, kan het er voor zorgen dat de medicatie minder goed werkt. Belangrijk om te weten is dat het hier puur om supplementen of hogere dosissen kurkuma gaat. Het heeft geen betrekking op het toepassen van kurkuma in de keuken. De hoeveelheden die daar worden gebruikt zijn te weinig om effect te hebben op de hoeveelheid medicatie in het lichaam.

Als je niet zeker weet of het veilig is om kurkuma te nemen, overleg dan altijd met je arts!

Recept met kurkuma

Als jij geen risico loopt met het consumeren van kurkuma, hebben we een lekker recept voor je.

Deze geneeskrachtige en slaapverwekkende thee is perfect bij slapeloosheid of bijvoorbeeld een griepje. 

Kruiden voor kurkuma thee

Ingrediënten:

 • Verse kurkumawortel ter grootte van een duim of een snuifje kurkuma poeder
 • Paar takjes verse basilicum
 • Stuk gember ter grootte van een duim
 • Snufje zwarte peper
 • Snufje cayennepeper

Instructie:

 1. Vul een pan met een halve liter water.
 2. Snijd de kurkuma en gember in kleine stukjes.
 3. Snijd de basilicum fijn.
 4. Doe alle ingrediënten in de pan en breng langzaam aan de kook.
 5. Wanneer het begint te koken laat je het mengsel op de laagste stand 20-30 minuten trekken met deksel op de pan.
 6. Drink voordat je gaat slapen of wanneer je je niet zo lekker voelt.

De geneeskrachtige werking van alle kruiden geeft een boost aan jouw immuunsysteem en gemoedstoestand.

Slaap je slecht? Geef deze kruidenthee eens een kans en ontdek zelf of kurkuma helpt tegen slapeloosheid. 

Slaapproblemen definitief oplossen? Probeer gratis deze methode!

Slapeloosheid en slecht slapen vormt een groot probleem in de hedendaagse samenleving. Verschillende factoren zorgen er voor dat de gemiddelde mens geen goede nachtrust heeft.

Als je chronisch slecht slaapt ontstaan er allerlei verstoringen in het lichaam. Je kan zelf al veel doen om dit tegen te gaan. Zoals je hebt kunnen lezen is het raadzaam om bijvoorbeeld met kurkuma te experimenteren.

Perfect slapen in 7 stappen

Als jij echter je slaapproblemen definitief wilt gaan oplossen, hebben we een tip voor je. Je kunt nu gratis de methode Perfect slapen in 7 stappen uitproberen. In deze methode van William van der Klaauw ontdek je hoe jij je natuurlijke slaapritme weer terugvindt. Ook krijg je een jaar lang persoonlijke begeleiding. De methode is zowel in boekvorm als E-Book te verkrijgen. Ook zijn er nuttige bonussen toegevoegd.

Wanneer je deze methode gratis wilt proberen, betaal je wel eerst de tijdelijke 50% korting. Je mag het daarna 90 dagen uitproberen. Wanneer het niet bevalt krijg je gewoon je geld terug. Dit is een garantie van de auteur en staat ook op zijn website.

Je loopt dus geen enkel risico. Het is een bewezen methode en inmiddels al meer dan 15.000 keer gedownload. Wil je meer informatie? Klik dan op de knop hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *