fbpx

Fruit eten voor het slapen: wondermidel of boosdoener?

Fruit eten voor het slapen..is het nou wel of niet goed? De meningen lopen erg uiteen wanneer het gaat om voeding tot je nemen voordat je gaat slapen. Fruit is natuurlijk gezond, maar geldt dat ook als je het vlak voor bedtijd neemt?

Tijdens het slapen is je lichaam niet alleen maar aan het rusten. Je verbruikt tijdens je slaap ook energie. Het is dus belangrijk om voldoende energie te hebben.

Fruit geeft energie, maar de vraag is of dit goed is voordat je gaat slapen. Wij zoeken het voor je uit!

Inhoudsopgave

Waarom is fruit voor het slapen gezond?

In veel fruitsoorten zitten stoffen die slaap kunnen bevorderen. Mensen die twee keer per dag een glas kersensap drinken, slapen gemiddeld een half uur langer. Dit bleek uit een onderzoek van de Northumbria University in Engeland.

KersenHoe komt dit dan? In een kers zit namelijk het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon is, naast de hormonen serotonine en tryptofaan, verantwoordelijk voor een betere slaapkwaliteit. Het is tevens de enige fruitsoort waar melatonine in zit.

Serotonine is het gelukshormoon dat aangemaakt wordt door zonlicht, gezond eten en beweging. Een fruitsoort dat serotonine bevat is de kiwi. Uit medisch onderzoek in Taiwan is gebleken dat proefpersonen sneller in slaap vielen en beter konden doorslapen wanneer ze een uur voor het slapen gaan twee kiwi’s aten.

Kiwi’s bevatten ook veel foliumzuur. Een tekort aan foliumzuur kan tot slapeloosheid leiden.

Tryptofaan is een hormoon dat je lichaam niet zelf aanmaakt en alleen uit voeding gehaald kan worden. Het hormoon zorgt ervoor dat je wat slaperiger wordt. Het helpt bij de aanmaak van serotonine, welke op zijn beurt weer helpt bij het aanmaken van melatonine. 

Tryptofaan zit onder andere in dadels, bananen, appels en kiwi’s

Bananen zijn ook een bron van kalium en magnesium. Deze mineralen zorgen voor een gezonde werking van het zenuwstelsel en de spieren. Hierdoor kan je lichaam beter ontspannen en slaap je dieper.

DadelsHet eten van bananen, dadels, appels, kiwi’s en kersen lijkt dus verstandig te zijn als je beter wilt slapen. Deze fruitsoorten bevatten hormonen en mineralen die een goede slaap bevorderen.

Waarom is fruit eten voor het slapen slecht?

Ondanks dat er in bepaalde fruitsoorten slaapverwekkende stoffen zitten, is het misschien niet verstandig om direct voor het slapen gaan nog fruit te eten. Het eten van fruit geeft namelijk een piek in insuline.

Ondanks dat fruit over het algemeen makkelijk te verteren is, bevat het suiker. Hierdoor stijgt je suikerspiegel en daalt het wanneer je al ligt te slapen. Het effect? ‘s Nachts wakker worden met veel honger en naar de keuken lopen om te snacken.

Late night snack

Wel of geen fruit voor het slapen?

Het blijkt dus dat er in bananen, kersen, appels, dadels en kiwi’s veel stoffen zitten die een goede slaap kunnen bevorderen. Het probleem is alleen dat fruit voor het slapen zorgt voor een piek in je suikerspiegel. Dit kan midden in de nacht veel honger veroorzaken en dat wil je niet.

Wij raden aan om deze fruitsoorten wel te eten, maar niet direct voor het slapen gaan. Het is prima om het gewoon gedurende de dag te eten tot een uur voor het slapen gaan.

Wel of geen fruit voor het slapen

Een kiwi of een bakje kersen in de avond is prima als snack! Ook kan je het fruit in combinatie met kwark of yoghurt eten. De eiwitten in deze producten zorgen ervoor dat je suikerspiegel stabieler blijft.

Wil je beter slapen?

De genoemde fruitsoorten kunnen helpen om beter te slapen, maar zijn geen wondermiddel. Als je een verstoord slaapritme hebt, zijn er effectievere manieren om dit aan te pakken.

Heb je al veel geprobeerd, maar nog steeds slaapproblemen? Meer dan 10.000 mensen kregen een betere nachtrust door een bewezen methode.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *