fbpx

Waarom een slaaptekort inhalen wél mogelijk is!

We lijken het massale slaaptekort in de samenleving te negeren. In de realiteit betekent dit oververmoeide mensen. Mensen die niet scherp zijn in de keuzes die ze maken in het leven.

Het is begrijpelijk..je hebt een druk leven en gaat laat naar bed. Of je kan niet in slaap komen en ligt de hele nacht wakker. In beide gevallen gaat niet alleen de wekker rinkelen, maar gaan ook de alarmbellen af.

Om deze balans te herstellen probeert men vaak om op andere dagen slaap in te halen. Maar is dit wel mogelijk?

Een slaaptekort kan op lange termijn meer negatieve invloed hebben dan je denkt.

Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je een slaaptekort kan inhalen en hoe je het probleem bij de bron aanpakt!

Inhoudsopgave

Slaaptekort inhalen: Feit vs fabel

Op de vraag hoeveel slaap jij precies nodig hebt is geen eenduidig antwoord te geven. Iedereen functioneert anders en het is compleet afhankelijk van jouw levensomstandigheden.

Over het algemeen wordt gesteld dat een volwassen persoon tussen de 7 en 9 uur slaap nodig heeft. Experimenteer zelf met hoeveel slaap jij nodig hebt en hoe je je hierbij voelt.

Als je op het internet zoekt is er veel informatie te vinden over een slaaptekort en of het inhalen van een slaaptekort mogelijk is.

Wat je al snel zal tegenkomen is het begrip slaapschuld.

Wekker

Een slaapschuld betekent dat je hersenen bijhouden hoeveel slaap je  hebt gemist en hoeveel je nog moet inhalen. 

Elk uur dat je te kort hebt geslapen wordt bij elkaar opgeteld. Deze schuld moet op een of andere manier terugbetaald worden.

Hoe doe je dat? Als je een structureel slaaptekort hebt, heeft het geen zin om een keer iets vroeger te gaan slapen. Op die manier haal je lang niet het aantal uren dat jij “gemist” hebt.

Gelukkig hebben we ook goed nieuws voor je!

Ons lichaam hoeft volgens gerenommeerd wetenschapper William C. Dement niet de volledige gemiste hoeveelheid slaap in te halen.

Maar hoeveel dan wel?

Je hersenen passen een automatische correctie toe door de duur te verlengen van de diepe slaap fase. Hierdoor wordt de kwaliteit en effectiviteit van je slaap beter. Dit betekent dat je lichaam maar een derde van de gemiste slaap hoeft in te halen.

Hoe kan je dit het beste toepassen in de praktijk? We horen je denken: “dan ga ik gewoon in het weekend wat bijslapen!”

Fout!

Doordeweeks een structureel slaaptekort hebben en in het weekend bijslapen is niet mogelijk. Je biologische klok is al verstoord en hierdoor ontstaat er een slaapschuld.

Deze slaapschuld heeft invloed op je concentratie, stemming en gezondheid.

Slaaptekort inhalen is mogelijk als je gedurende de dag bijslaapt of een powernap neemt. Hierdoor nemen stress en vermoeidheid af en breng je je natuurlijke ritme weer in balans.

Slaaptekort inhalen powernap

Ze zeggen dat voorkomen beter is dan genezen. Jouw slaapschuld aflossen en in de toekomst een slaaptekort voorkomen doe je door de rest van het artikel aandachtig te bestuderen.

Of begin hier direct met een bewezen methode.

Oorzaken van een slaaptekort

Bij het ontstaan van een slaaptekort spelen verschillende risicofactoren een rol:

1. Stress

Met een hoofd vol malende gedachten in bed liggen. Denkend aan problemen die misschien wel of misschien niet relevant zijn. Niet in slaap kunnen komen door allerlei spanning in je hoofd. Is dit herkenbaar?

Stress is een grote veroorzaker van een slaaptekort. Door de aanmaak van stresshormonen komt jouw lichaam niet tot rust en is de kans groot dat je de hele nacht wakker ligt.

2. Piekeren

Een beetje vergelijkbaar met stress. Je hersenen draaien op volle toeren en je bent aan het nadenken over allerlei zaken die niet bijdragen aan je nachtrust. Je bent moe door het piekeren, maar valt alsnog niet in slaap.

3. Alcohol

Het lijkt misschien zo dat je door het nuttigen van alcohol beter slaapt. Wie kent immers niet het beeld van de persoon die opeens in slaap valt na het nuttigen van de nodige drankjes? 

Slaaptekort door alcohol

Maar vergis je niet..alcohol heeft een sterke invloed op de kwaliteit van je slaap. De REM-slaap wordt minder en ook de gemiddelde slaapduur neemt af.

4. Cafeïne

Het is voor de hand liggend, maar cafeïne kan een groot effect hebben op jouw slaap en het tekort hier aan. Deze stof stimuleert je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling. Je wordt er alerter van, wat niet gewenst is op het moment dat jij lekker wilt gaan slapen. 

5. Voeding

Slaaptekort door slechte voedingWat veel mensen nog niet beseffen is dat je voeding voor een groot deel kan bepalen hoe jij slaapt.

Als jij vlak voor het slapen nog grote hoeveelheden vetten, eiwitten of suikers binnen krijgt, zal dit een negatieve invloed hebben op jouw slaapkwaliteit.

7. Medicatie

Het kan zijn dat jij op dit moment medicatie neemt die invloed heeft op hoe jij slaapt. Dit is voor elke soort medicatie anders. Lees hiervoor goed de bijsluiter!

8. Verstoord dag/nacht ritme

Een verstoord ritme kan leiden tot slaaptekort. Je werkt bijvoorbeeld nachtdiensten of je blijft laat op en slaapt overdag. Je biologische klok zal zich steeds moeten aanpassen. Op den duur leidt dit tot slaapproblemen en een tekort aan slaap.

9. Fysieke problemen

Niet kunnen slapen kan ook veroorzaakt worden door fysieke problemen, zoals pijn. Heb jij om wat voor reden dan ook ergens pijn of ongemak in je lichaam als je wilt gaan slapen? De kans is dan groot dat jij een slaaptekort opbouwt.

Wat de reden is ook is..als jij niet aan het aanbevolen aantal uren slaap komt, bouw je die slaapschuld op.

Gevolgen van een slaaptekort op korte en lange termijn

Vermoeid door slaaptekort

Waar een slaaptekort in het begin nog niet veel schade lijkt te doen, is op lange termijn een slaaptekort levensgevaarlijk.

De gevolgen op korte termijn zul je al snel merken in het dagelijks leven. Je voelt je suf, je geeuwt vaak, hebt hoofdpijn en bent misschien prikkelbaar. Ook zal je omgeving het aan je merken. Je ziet er vermoeid uit en hebt dikke wallen onder je ogen.

Hoewel deze effecten niet leuk zijn, zullen veel mensen dit toch gewoon accepteren. Ze nemen de signalen van hun lichaam niet serieus.

Het effect?

Op lange termijn: geheugenverlies, hoge bloeddruk, depressie, hallucinaties en een vergrote kans op suikerziekte.

Dit is nog niet eens de helft. Neem de symptomen van slaaptekort daarom serieus! 

Heb jij te maken met een slaaptekort? Herstellen doe je met deze tips!

Je weet nu dat een slaaptekort inhalen mogelijk is, mits je dit aanpakt volgens ons advies. Het liefst wil je niet in een situatie zijn waarbij je moet herstellen van een slaaptekort.

Ons nummer 1 advies is dan ook om er alles aan te doen om de risicofactoren te verminderen. Kijk nog eens goed naar de oorzaken en bepaal op welke vlakken jij kan verbeteren. Om je te helpen een goede start te maken, hebben we de volgende tips voor je:

  • Doe regelmatig een powernap
    Een powernap of tussendoor slapen is een krachtige manier om je slaapschuld af te lossen. Een powernap duurt maximaal 20 minuten. Ben je overdag aan het werk? Een powernap op het werk wordt steeds populairder. Schaam je er niet voor om in de pauze een dutje te doen. Het gaat om jouw gezondheid!
  • Maak afspraken over slaaptijden en beloon jezelf!
    Als je moeite hebt om structuur in je dag- en nachtritme te krijgen, maak dan afspraken met jezelf. Plan voor de hele week hoe laat je wilt gaan slapen en opstaan. Beloon jezelf vervolgens als dit is gelukt! Koop dat ene product wat je al zo lang wilt of ga eens extra lang in bad.
  • Start een slaapritueel
    De meeste mensen zijn gewoontedieren. Als we iets vaak doen raken we er aan gewend en voelen we ons er vertrouwd mee. Dit kan jij doen door voor het slapen gaan een aantal handelingen te verrichten. Denk daarbij aan een boek lezen, mediteren of naar rustgevende muziek luisteren. Je zult merken dat hoe vaker je dit doet, hoe meer ontspannen je in slaap valt.
  • Sporten
    Sporten om te kunnen slapen? Jazeker! Lichaamsbeweging heeft bewezen positieve effecten op het functioneren van jouw lichaam. Een slaaptekort zorgt er voor dat je lichaam en geest uit balans zijn.

    Door regelmatig te sporten bevorder jij het herstellen van een slaaptekort. Hierdoor zal je efficiënter het slaaptekort inhalen. In dit artikel lees je hoe je lichaamsbeweging het beste kunt inzetten tegen jouw slaapproblemen. Let op: bouw bij een ernstig slaaptekort het sporten rustig op. 

    Sporten voor een betere nachtrust

  • Praat met anderen en/of zoek professionele hulp
    Met dit artikel proberen we je zo goed mogelijk te helpen als jij je slaaptekort wil inhalen en je slaapkwaliteit wilt verbeteren. Als je wilt beginnen met herstellen van een slaaptekort ben je op de goede weg. Het kan heel erg helpen om er ook met anderen over te praten. Het lucht op om te praten over wat je problemen zijn. Aangezien wij de exacte oorzaak van jouw slaaptekort niet kunnen vaststellen, kan het voor jou nuttig zijn om een medisch specialist te bezoeken

Het kan zijn dat de informatie en tips in dit artikel niet genoeg zijn. Slaapexpert William van der Klaauw heeft een bewezen methode om af te rekenen met slaapproblemen. Wij vonden zijn E-Book en de meegeleverde bonussen erg waardevol.

Wil jij in 7 stappen leren hoe je zonder slaaptekort door het leven kan gaan?
Bekijk snel de ervaringen van anderen en profiteer van de tijdelijke korting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *