fbpx

Wat is een slaapstoornis?

Iedereen slaapt wel eens slecht. Maar als je een lange periode achter elkaar slecht slaapt, kan er sprake zijn van een slaapstoornis.

We kunnen vier soorten slaapstoornissen onderscheiden:

  • dyssomnieën
  • parasomnieën
  • slaapstoornissen door psychiatrische problemen
  • andere slaapstoornissen

Dyssomnieën

Dyssomnie betekent te kort slapen, slecht slapen of niet in slaap kunnen komen. De meest voorkomende soorten dyssomnieën hypersomnie en insomnie. Bij hypersomnie kun je overdag moeilijk wakker blijven. Je slaap wel genoeg, maar bent overdag nog steeds moe. Bij insomnie heb je last van slapeloosheid. Je komt meestal moeilijk in slaap en wordt ‘s nachts vaak wakker.

Man kan niet slapen door gedachten

Parasomnieën

Parasomnie betekent dat er tijdens het slapen veel onrust is. Denk aan nachtmerries, slaapwandelen, tandenknarsen en praten in je slaap.

Slaapstoornissen door psychiatrische problemen

Psychiatrische problemen kunnen een grote oorzaak zijn van slaapstoornissen. Depressie, manie, angststoornissen en psychoses kunnen bijdragen aan een verstoord slaapritme. Veelvoorkomende klachten zijn slecht kunnen inslapen en vaak wakker worden. Dit kan een gevolg zijn van psychische onrust.

Andere slaapstoornissen

Slecht slapen kan ook als gevolg zijn van medicatie, alcohol, drugs en lichamelijke klachten. Diabetes en schildklieraandoeningen kunnen als gevolg hebben dat je slecht slaapt. 

Zelf aan de slag met slaapproblemen?

Wil jij de eerste stap zetten om je slaapproblemen aan te pakken? Lees dan onze ervaring met de 7 Stappen Methode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *