fbpx

Ontdek direct de oplossing voor slecht doorslapen bij volwassenen!

Slecht doorslapen bij volwassenen is iets wat best vaak voorkomt en erg vervelend is. In de nacht wakker worden is echter vrij normaal. Niemand slaap echt alle slaapuren achter elkaar. Gemiddeld worden mensen 2 tot 3 keer per nacht even wakker voor de duur van 1 tot 15 minuten. Meestal heb je dat niet eens door. 

Het wordt pas een probleem wanneer je klaarwakker bent en niet meer kunt inslapen. Met als gevolg dat je je de volgende dag erg slecht voelt. Wat zijn de oorzaken van slecht doorslapen bij volwassenen en wat zou je hiertegen kunnen doen? Lees snel verder als je dit wilt weten.

Inhoudsopgave

Oorzaken van slecht doorslapen bij volwassenen

Waarom worden we eigenlijk ‘s nachts wakker? Dit stamt nog uit de oertijd. We moesten in de nacht wakker worden om te controleren of er wilde dieren in de buurt waren. Daarna sliepen we weer verder.

Nu zijn er (hopelijk) geen wilde dieren om je heen tijdens het slapen, maar het systeem van wakker worden zit nog wel in milde vorm in ons. Dit is volkomen natuurlijk!

Wanneer je echter vaak wakker wordt en weer slecht of niet in slaap komt, is er meer aan de hand. Er kunnen verschillende oorzaken zijn.

Vrouw wordt wakker in de nacht

‘s Nachts vaak moeten plassen

Dit wordt ook wel nycturie genoemd. Het komt meestal voor bij mensen die ouder zijn dan 50 en betekent dat je ‘s nachts meerdere keren wakker wordt om te plassen.

Medische aandoeningen kunnen hiervan de oorzaak zijn, maar het kan ook dat je gewoon heel veel drinkt in de avond (bijvoorbeeld omdat je veel moet hoesten). Bepaalde medicatie kan hier ook invloed op hebben. Is het echt problematisch en wordt je nachtrust zwaar verstoord? Raadpleeg dan de huisarts!

Te veel cortisol

Hoge niveaus van het stresshormoon cortisol in de avond kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt en slecht doorslaapt. De aanmaak van cortisol wordt bevorderd door fysieke of mentale inspanning. Slecht slapen na het sporten is dan ook iets wat vaak voorkomt. Bouw je avond dus rustig af en ga niet nog laat veel inspanning verrichten.

Te hoge lichaamstemperatuur

Van nature daalt je lichaamstemperatuur in de avond, waardoor je lichaam in de slaapstand komt. Als je lichaamstemperatuur te hoog is val je slecht in slaap en is de kans groot dat je slecht doorslaapt. De temperatuur in je slaapkamer heeft veel invloed op je lichaamstemperatuur. Lees ons artikel over hoe de temperatuur in je slaapkamer bepaalt hoe goed je slaapt!

Blauw licht

Smartphone in bedBeeldschermen van bijvoorbeeld je telefoon, tablet of televisie produceren het zogeheten blauwe licht. Dit licht geeft een signaal aan je hersenen dat het dag is en stimuleert de aanmaak van cortisol. Dit remt vervolgens weer de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. In de avond nog veel naar beeldschermen kijken is dus een grote veroorzaker van slecht doorslapen bij zowel volwassenen als kinderen.

Om deze effecten te verminderen kun je een blauw licht bril aanschaffen. Deze bril blokkeert voor een groot deel dit blauwe licht en zorgt ervoor dat er niet al te veel cortisol wordt aangemaakt.

Blauw Licht Bril - Reboot Optics

Alcohol

Hoewel alcohol ervoor kan zorgen dat je sneller in slaap valt, zul je merken dat onrustig slaapt en slecht doorslaapt. Dit komt doordat je lichaam bezig is om de alcohol af te breken tijdens je slaap. Hierdoor mis je de REM-slaapfase en kan je lichaam niet goed in de slaapmodus komen.

Snurkende partner

Een snurkende partner kan knap lastig zijn. Het kan ervoor zorgen dat je niet in slaap komt of om de haverklap wakker wordt. Lees ons artikel over hoe je omgaat met een snurkende partner.

Partner snurkt hard

Stress en spanning

Een oorzaak die maar al te vaak voorkomt is stress. Piekeren zorgt voor spanning en dat is geen goed recept voor een goede nachtrust. Ademhalingsoefeningen goed helpen om te ontspannen en in slaap te komen.

Zonder problemen doorslapen?

Een nacht goed doorslapen zonder al te lang wakker te liggen is van essentieel belang als je je overdag goed wilt voelen. Uitgerust zijn heeft als voordelen:

  • Overdag meer energie hebben
  • Betere concentratie
  • Lekker in je vel zitten
  • Niet vermoeid wakker worden
  • Meer van het leven genieten

Het is dus belangrijk om actief iets te doen met dit soort slaapproblemen. Dit kun je doen door kritisch naar je levensstijl te kijken. Zijn er factoren die je slaapkwaliteit op dit moment verstoren? 

Slecht doorslapen is meestal een symptoom van veel andere zaken die niet in balans zijn.

Leren ontspannen en je slaapritme weer herstellen wordt daarom uitgebreid besproken in de 7 stappen methode.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *