fbpx

Omgaan met snurkende partner: Volg dit advies om je relatie te redden!

‘S avonds lekker slapen. Genieten van je welverdiende nachtrust. In slaap vallen door de stilte.

Maar dan..

Het geluid van een tractor die door de modder rijdt. Maar sinds wanneer ligt die tractor naast je in bed?

Helaas is dit eigenlijk het geluid van je snurkende partner.

Het is de zoveelste nacht dat dit gebeurt. Je hebt behoefte aan een goede nachtrust, maar je partner snurkt. Dit zorgt voor slapeloosheid, boosheid of zelfs wanhoop. Bij een op de zes relaties is snurken de oorzaak van relatieproblemen.

Wat te doen? Wij helpen je uit de brand. In dit artikel geven we je tips hoe je het beste kan omgaan met een snurkende partner. Na het lezen van ons advies weet jij hoe je met je partner in gesprek gaat over dit onderwerp.

Inhoudsopgave

Een snurkende partner...wat nu?

Partner snurkt hardAls je partner begint te snurken kun je hem of haar porren of wakker maken. Dit is dan ook wat veel mensen doen. Maar is dit optimaal? Het antwoord is nee. Door je partner te wekken wordt het natuurlijke slaapritme verstoord. Het werkt misschien even, maar is absoluut geen langetermijnoplossing. Wat is dan wel een oplossing die voor langere tijd werkt?

Omgaan met een snurkende partner is voor veel mensen erg lastig. Helaas is praten over snurken soms nog een taboe. Dit komt doordat mensen zich er vaak voor schamen.

Praat samen met je partner over het snurken!

Als we maar 1 advies zouden mogen geven zou dat het zijn. Het laatste dat je wilt is relatieproblemen door opgekropte irritaties. Dit gebeurt namelijk vaker dan eens. Last hebben van een snurkende partner kan leiden tot ruzies. Ook slapen partners van snurkers gemiddeld een uur korter en hebben ze last van slaaptekort.

Wanneer je samen over het probleem praat kunnen jullie werken aan oplossingen. Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

In gesprek gaan met je snurkende partner: 6 tips

Zoals we eerder aangaven, kan praten over snurken best wel lastig zijn. Daarom is het van belang om het voorzichtig aan te pakken. Om op een constructieve manier met je snurkende partner in gesprek te gaan, hebben we zes tips voor je opgesteld.

Tip 1: Beschuldig niet!

Het is natuurlijk makkelijk om je partner simpelweg te beschuldigen van het snurken. Dit pakt meestal niet goed uit. Het is namelijk iets dat je partner in zijn of haar slaap doet, dus niet bewust.

Door je partner te beschuldigen kan er onbegrip ontstaan. Dit is iets dat je wilt voorkomen. Zeker als de partner niet weet dat hij snurkt kan hij zich aangevallen voelen.

Ontkent je partner het snurken? Stel dan eens voor om de geluiden op te nemen. Op die manier wordt je partner zich er bewuster van.

Oke, niet beschuldigen dus. Wat dan wel?

Tip 2: Beschrijf de effecten van het snurken

Zonder je partner te beschuldigen kan je aangeven welke effecten het snurken op jou heeft. Slaaptekort door een snurkende partner is een grote issue. Slaaptekort kan leiden tot gezondheidsklachten en zelfs psychische klachten. Het kan zelfs voorkomen dat je door een slaaptekort overdag in slaap valt!

In gesprek gaan met je partner

Vertel je partner dat je door het snurken niet goed kunt slapen. Geef vooral feitelijk aan wat het snurken voor effect heeft op jou,  zonder daarbij een vinger te wijzen. 

Het is namelijk belangrijk dat er van beide kanten begrip wordt gecreëerd. Dat doe je door ook de volgende tip ter harte te nemen.

Tip 3: Maak de zorgen om je partner kenbaar

Snurken gebeurt niet zomaar. Zeker in ernstige gevallen van snurken kan er iets aan de hand zijn met de gezondheid van je partner. Een veelvoorkomend probleem is slaapapneu.

Dit is een aandoening waarbij de ademhaling voor een aantal seconden stopt en er geen lucht in de longen komt. Het is raadzaam om bij vermoeden van slaapapneu een arts te bezoeken.

Door je zorgen om je partner kenbaar te maken geef je aan dat het niet alleen om jou draait. Gezien het gevoelige onderwerp is het belangrijk om de situatie van beide kanten te bekijken.

Tip 4: Doe constructieve suggesties

Je hebt nu aangegeven wat het snurken met jou doet en dat je je zorgen maakt om je partner. Nu is het tijd om te kijken naar oplossingen en niet te blijven hangen in het probleem. Doe daarom constructieve suggesties om aan het probleem te werken.

Wat kunnen jullie dan doen?

Een oorzaak van snurken kan een ongezonde levensstijl en/of overgewicht zijn. Wanneer dit het geval is kan je voorstellen om samen gezonder te gaan leven. Denk hierbij aan meer bewegen en het aanpassen van je voeding. Ook kan het minderen met alcohol een vermindering van het snurken teweegbrengen.

Het kan best lastig zijn om constructieve suggesties te doen als je niet precies weet wat de oorzaak van het snurken is. Lees daarom snel onze volgende tip!

Tip 5: Doe een snurktest!

Achterhalen wat de oorzaak van het snurken is kan best lastig zijn. Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar. Probeer deze snurktest eens. Het duurt maar 3 minuten en levert nuttige informatie op. Op basis van de resultaten worden er oplossingen geboden in de vorm van hulpmiddelen die u voordelig kunt bestellen. Let op: er wordt geen definitief medisch advies gegeven.

Tip 6: Bezoek een arts

Als het goed is ben je nu op het punt beland dat jullie zonder taboe kunnen spreken over het snurken. Omgaan met een snurkende partner is voor jou lastig, maar het gezondheidsrisico voor je partner is ook van belang. Zoals eerder aangegeven kan snurken het gevolg zijn van gezondheidsproblemen. Wanneer het niet duidelijk is wat de oorzaak van het snurken is, kan het raadzaam zijn om een arts te bezoeken.

Dokter

Hulpmiddelen

Er zijn genoeg hulpmiddelen op de markt die kunnen helpen tegen het snurken. Deze hulpmiddelen kunnen eventueel ook op advies van een medisch specialist zijn, zoals een KNO arts. Je kunt echter zelf ook hulpmiddelen proberen. Op basis van persoonlijk advies biedt SomniShop diverse hulpmiddelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *