fbpx

Dit is waarom de ideale slaapkamertemperatuur zo belangrijk is!

De ideale slaapkamertemperatuur wordt vaak over het hoofd gezien wanneer het gaat om goed slapen. Dit terwijl de temperatuur in de slaapkamer ontzettend veel invloed heeft op de kwaliteit van je slaap!

Natuurlijk zijn er talloze oorzaken voor slapeloosheid. Ook zijn er genoeg manieren om sneller in slaap te vallen.

Aangezien een goede nachtrust één van de belangrijkste elementen is voor je gezondheid, leggen wij in dit artikel uit wat jij kunt doen om de ideale slaapkamertemperatuur te vinden.

Inhoudsopgave

Wat is een gezonde slaapkamertemperatuur?

De temperatuur in je slaapkamer heeft invloed op de kwaliteit van je slaap, hoe snel je in slaap valt en op je gezondheid.

Je lichaam is eigenlijk een soort thermostaat. Wanneer je gaat slapen zakt de temperatuur van je lichaam en als je opstaat wordt het geleidelijk weer hoger.

Vrouw slaapt met deken

Het dalen van je lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je lichaam in de slaapstand komt. Als je temperatuur hoger wordt, weet je lichaam dat het moet gaan ontwaken.

De ideale slaapkamertemperatuur ligt gemiddeld tussen de 16 en 20 graden celcius. Als er te veel verschil zit tussen de temperatuur van je lichaam en die van je slaapkamer, kan je lichaam de “ideale temperatuur” niet bereiken. Hierdoor slaap je minder goed.

Tip: Zet de thermostaat in huis lager in de avond en hoger in de ochtend.

Op die manier slaap je dieper en word je makkelijker wakker in de ochtend. Perfect als je je slaapritme wilt herstellen.

De voordelen van een goede slaapkamertemperatuur

Als jij in een slaapkamer slaapt met temperatuur tussen de 16 en 20 graden heeft dat een groot aantal voordelen:

Gaat veroudering tegen

Een goede slaapkamertemperatuur is goed voor je huid, dus je gaat er op lange termijn jonger uit zien! Dit komt doordat je lichaam meer melatonine produceert. Dit hormoon zorgt er niet alleen voor dat je goed kunt slapen, maar gaat ook veroudering tegen.

Sneller in slaap vallen

Doordat je lichaam minder bezig is om je temperatuur te reguleren, houdt het meer energie over om lekker snel weg te dommelen. Ook is de kwaliteit van je slaap een stuk beter als je slaapkamer een ideale temperatuur heeft.

Goed voor je gezondheid

Een lichaam dat gedurende de slaap goed op temperatuur is, zorgt voor meer aanmaak van “bruin vetweefsel”. Hierdoor ga je meer calorieën verbranden in je slaap.

Vrolijke man springtNaast dat je dus minder kans hebt op overgewicht, zorgt een goede temperatuur er ook voor dat je een verminderde kans hebt op diabetes en hart- en vaatziekten.

Wat binnen het gebied van die 16 tot 20 graden ideaal is, hangt af van persoonlijke voorkeur. Vaak zie je dat vrouwen en mensen met overgewicht vaak een warmere kamer willen dan mannen en slanke mensen.

Tips voor een te warme slaapkamer

Is de verwarming uit, maar is het toch te warm in de slaapkamer? Een te warme slaapkamer kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts vaak wakker wordt en onrustig slaapt. Wat kun je hier tegen doen?

Gebruik ademend beddengoed

Wanneer het te warm is in de slaapkamer, is het aan te raden om ademend beddengoed te gebruiken. Beddengoed gemaakt van katoen is hier erg geschikt voor.

Wit beddengoed

Warmte van buitenaf weren

Vooral tijdens de hete zomerdagen is het belangrijk om warmte van buitenaf tegen te houden. Denk bijvoorbeeld aan rolluiken en lamellen. Heb je dit niet, gebruik dan binnen een ventilator of airconditioning.

Zorg voor goede ventilatie

Als het buiten niet al te warm is, zet je raam dan standaard op een kiertje. Op die manier kan er frisse lucht binnenstromen. Goede ventilatie heeft veel invloed op je slaap. Slechte ventilatie kan zorgen voor slapeloosheid en hoofdpijn.

Slaap naakt

Misschien vindt niet iedereen dit fijn, maar slapen met zo min mogelijk kleding aan zorgt er vanzelfsprekend voor dat je het minder warm hebt. Geen zin om naakt te slapen? Steek dan bijvoorbeeld alleen je voeten buiten de deken of gebruik helemaal geen deken!

Vrouw slaapt naakt

Tips voor een te koude slaapkamer

De ideale slaapkamertemperatuur is natuurlijk ook niet TE koud. Wanneer de temperatuur te laag is warm je minder snel op, waardoor je juist moeilijk in slaap komt.

Het liefst zet je de verwarming ‘s nachts niet aan, omdat je lichaam het dan weer te warm krijgt. Ook ontstaat er droge lucht, waardoor je kunt gaan hoesten. Wat kun je doen tegen een te koude slaapkamer?

Extra kleding

Is het zonder verwarming echt te koud? Doe dan wat extra kleding aan in bed. Een dikke pyjama, extra sokken of zelfs een extra deken helpen je om het warmer te krijgen.

Drink een kop thee voor het slapen

Je kunt je lichaam wat warmer maken door voor het slapen gaan een kop warme thee te drinken. Het helpt om dan te kiezen voor verwarmende kruiden zoals gember en kurkuma. We schreven eerder een recept voor slaapverwekkende kurkumathee.

Sokken in bed

Zet de verwarming heel kort aan

Je kunt de verwarming heel kort aanzetten voordat je naar bed gaat. Zet de verwarming weer laag als je daadwerkelijk naar bed gaat. Op die manier is de temperatuur voor jou aangenaam, maar zal het geen negatieve impact hebben op je slaap.

Verwarm je bed

Wanneer je het echt te koud hebt, kun je ook gebruik maken van een elektrische deken. Zorg er dan wel voor dat je niet de hele nacht onder die deken ligt, want zoals je weet is een te hoge temperatuur niet goed tijdens het slapen.

Wil jij perfect slapen?

Soms is de ideale slaapkamertemperatuur niet genoeg als je moeilijk in slaap kunt komen of slecht slaapt. In veel gevallen is er meer nodig om deze problemen om te lossen.

William van der Klaauw, autor perfect slapen in 7 stappenWil jij meer weten over hoe je dit kunt aanpakken? Bekijk dan eens de online slaaptraining van slaapcoach en -expert William van van der Klaauw. De Perfect Slapen In 7 Stappen methode omvat een e-book met meer dan 120 pagina’s waarbij je stap voor stap leert hoe jij de ultieme slaapkwaliteit kunt behalen.

Wanneer je deze methode volgt is de kans nihil dat je ‘s nachts vaak wakker zult worden en onrustig slaapt. De methode leert je om fitter en energieker door het leven te gaan.

Perfect slapen in 7 stappenEr zijn veel slaapcursussen en methodieken, maar deze methode is inmiddels bewezen met meer dan 15.000 downloads. Wij schreven er onlangs een review over.

Als je de methode via onze kortingslink aanschaft wordt er automatisch 50% korting over verrekend. Niet tevreden?

Als je binnen 90 dagen contact opneemt met William van der Klaauw (makkelijk bereikbaar via mail) zul je je geld terug krijgen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *