fbpx

Niet kunnen slapen door hoesten? Gebruik deze 13 tips!

Niet kunnen slapen door hoesten is ontzettend vervelend. ‘s Nachts hoesten kan jou en wellicht ook je partner wakker houden. Je slaap daardoor slechter en vergroot de kans op een slaaptekort.

Veel moeten hoesten is vaak een teken van allergieën of verstopte luchtwegen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het hoesten zoveel mogelijk te verminderen zodat jij straks weer lekker in slaap kunt vallen.

Inhoudsopgave

Soorten hoest

Hoesten veroorzaakt pijn en droogte in de keel. Om vast te stellen welke oplossing voor jou het beste werkt, is het belangrijk om te onderscheiden van welk soort hoest je last hebt.

Er zijn verschillende soorten hoesten en de ene hoest is niet de andere. Grofweg kunnen we twee soorten hoest onderscheiden:

 • Kriebelhoest (ook wel prikkelhoest of droge hoest)
  Bij dit type hoest spreken we vaak van een kriebel in de keel. Wanneer je hier last van hebt moet je vaak kuchen. Bij een kriebelhoest komt er bijna geen slijm mee bij het hoesten.

 • Slijmhoest
  Tijdens een hoestbui kan er ook veel slijm omhoog komen. Deze vorm van hoesten wordt ook wel vastzittende hoest genoemd. Het slijm kan hardnekkig zijn en vast blijven zitten in de longen. Dit is een vervelend gevoel. 

Wat zijn de oorzaken van hoesten?

Hoesten is een natuurlijke manier van je lichaam om je luchtwegen schoon te maken. Veel moeten hoesten betekent dat het slijmvlies in je luchtwegen geprikkeld is. Je lichaam maakt dan extra slijm aan, maar dit zorgt er juist voor dat je moet hoesten.

Hoesten kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder volgen een paar veel voorkomende oorzaken:

 • Virussen, zoals griep of verkoudheid
 • Ontsteking aan de luchtwegen
 • Roken, of ergens zijn waar veel gerookt wordt
 • Allergieën
 • Ziektes als astma en COPD
 • Kou
 • Luchtvervuiling
 • Inademen van chemische stoffen

In het geval van een kriebelhoest of droge hoest zul je meestal geduld moeten hebben tot het overgaat. Maar dat betekent niet dat je niets kunt doen om het proces te bespoedigen.

Niet kunnen slapen door hoesten betekent een slechte nachtrust, met alle gevolgen van dien. Wij willen je daarom uit de voeten helpen met de volgende tips!

Tips om hoesten in de nacht tegen te gaan

Om ondanks het hoesten toch beter te kunnen slapen kan je aantal aanpassingen doen aan je slaapgewoontes. Ook zijn er verschillende producten en middelen op de markt die jou kunnen helpen. Geen verloren zaak dus!

Tip# 1: Slaap met je hoofd iets verhoogd

Leg een aantal kussens onder je hoofd en bovenrug als je gaat slapen. Op die manier voorkom je dat er slijm en snot naar boven komt. Ook blijven de zuren in je maag, waardoor je keel niet gaat irriteren en er dus minder kans is op hoesten.

Tip #2: Slaap niet op je rug

Op je rug liggen kan er voor zorgen dat je iets minder goed ademhaalt, waardoor je kan gaan hoesten. Ook kan op je rug liggen er voor zorgen dat je de kans op snurken groter wordt. We schreven eerder een artikel waarbij we onder andere de beste slaaphouding bespraken.

Vrouw slaapt op zij

Tip #3: Hete douche of bad

Een hete douche of bad voordat je gaat slapen kan helpen doordat de hete stoom er voor zorgt dat je luchtwegen minder droog worden. Hierdoor kan er ook slijm los komen. Kijk wel uit als je astma hebt, want de klachten kunnen dan juist erger worden.

Tip #4: Gebruik geen apparaten die de temperatuur beïnvloeden

Een airconditioner of ventilator zorgen er voor dat er koude lucht in je gezicht komt. Dit heeft een nadelige werking op de luchtwegen en kunnen het hoesten erger maken. Als het toch erg warm is, zet de apparaten dan op een plek neer waarbij de koude lucht niet direct bij je gezicht in de buurt komt.

Tip #5: Koop een luchtbevochtiger!

Een luchtbevochtiger doet wonderen. Het houdt de lucht in je kamer licht vochtig en de stoom zorgt er voor dat je luchtwegen vrij worden gemaakt.

Dit heeft als effect dat je minder moet hoesten. In veel luchtbevochtigers kan je een paar druppels etherische olie doen. Als je dan ook nog eens een olie kiest die positieve effecten heeft op luchtwegklachten is dat mooi meegenomen!

Hieronder onze 2 favorieten:

 Tip #6: Was je beddengoed 1x per week

Vrouw doet de was met dochterHet is sowieso belangrijk om je beddengoed schoon te houden. Maar het is nog belangrijker als je gevoelig bent voor allergieën. Huisstofmijten (kleine beestjes die je huidschilfers opeten) houden er van om zich in je bed te nestelen en jou te laten hoesten en niezen. Als je hier gevoelig voor bent is het dus belangrijk om elke week je beddengoed te verschonen.

Tip #7: Drink water!

Zorg er voor dat er altijd water op je nachtkastje staat. Als je moet hoesten kun je gelijk wat drinken om je keel te smeren.

Tip #8: Adem door je neus

Neusademhaling versterkt niet alleen je immuunsysteem, maar zorgt er ook voor dat er ‘s nachts minder druk komt te staan op je keel. Wat betekent dit? Juist, minder hoesten. Maak eventueel gebruik van een neusspreider, om de luchttoevoer via de neus te bevorderen.

Tip #9: Honing

Een eetlepel honing voor het slapen gaan lijkt zo’n typisch “grootmoeders recept”. Maar dat is niet voor niets. Honing heeft een antibacteriële werking en verzacht het slijmvlies in je keel.

Honing

Neem voordat je gaat slapen een eetlepel biologische, rauwe honing. Je kunt de honing ook vermengen met een glas water (eventueel met wat citroen er door).

Tip #10: Gorgelen met zout water

Het gorgelen met zout water kan er voor zorgen dat het slijm in je keel los komt. Meng een theelepel zout met een glas warm water en roer tot het opgelost is.

Gorgel dit ongeveer 15 seconden en spuug het daarna uit. Herhaal dit nog een keer met de rest van het water en spoel je mond daarna goed met met schoon water.

Tip #11: Kijk kritisch naar je levensstijl

Wat doe jij in het dagelijks leven wat er eventueel voor zorgt dat jij last hebt van hoesten? Roken, ongezond eten en weinig bewegen dragen allemaal bij aan een slechte staat van de longen en luchtwegen. Welke gewoontes ben jij in staat om te verbeteren? 

Tip #12: Niet schreeuwen of erg hard praten

Veel schreeuwen of hard praten kan er voor zorgen dat je keel droog wordt en er een prikkelhoest ontstaat. Forceer de stembanden zo min mogelijk!

Tip #13: Professionele middelen

Vrouw neemt medicijnenNog steeds niet kunnen slapen door hoesten? Mochten de bovengenoemde tips niet genoeg zijn, kun je je altijd nog richten op het nemen van medicatie of andere middelen.

Denk hierbij aan een hoestdrank, tabletten of keelpastilles. Wanneer de klachten blijven aanhouden, raadpleeg dan altijd een arts. Deze kan samen met jou onderzoeken wat de klachten precies zijn.

Permanent verbeteren van je slaapkwaliteit

Hoesten kan veel nadelige gevolgen hebben voor je nachtrust. Door het hoesten zelf aan te pakken kom je al een heel eind.

Feit is helaas dat hoesten maar één van de redenen is van een slechte nachtrust. Bijna 20% procent van de Nederlandse bevolking geeft aan slecht te slapen. 

Een slaaptekort of een slechte slaapkwaliteit kan ernstige gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Een aantal voordelen van goed slapen:

 • Meer energie
 • Betere concentratie
 • Meer van het leven genieten
 • Fitter zijn
 • Makkelijker kunnen afvallen

Het kan erg moeilijk zijn om precies te weten waar je moet beginnen als je een betere nachtrust wilt. Om deze reden adviseren wij de cursus Perfect slapen in 7 stappen van William van der Klaauw. Wij hebben deze methode voor je getest en met de 90 dagen niet goed = geld terug garantie kan je de methode gratis uitproberen.

>>> Lees snel onze ervaring en begin vandaag nog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *