fbpx

Overdag in slaap vallen: Oorzaken en gevolgen!

Overdag extreem vermoeid zijn of in slaap vallen noemen we hypersomnie. Het zijn tekenen dat er iets aan de hand is wat nader onderzocht dient te worden.

De symptomen kunnen uiteenlopen van wegdommelen in de auto (gevaarlijk!) tot aan in slaap vallen na een maaltijd. Soms kunnen mensen zich ook niet herinneren dat ze in slaap zijn gevallen. 

Niet kunnen slapenDe oorzaken van overdag in slaap vallen kunnen uiteenlopen. Vaak is er sprake van een slechte slaaphygiëne of slaaptekort. Het kan echter ook zijn dat het wordt veroorzaakt door een slaapstoornis.

Slaaptekort kan dan optreden als gevolg van de stoornis, waardoor er overdag extreme vermoeid kan optreden. Dit wordt dan een vicieuze cirkel.

Na het lezen van dit artikel weet jij wat de oorzaken kunnen zijn van overdag in slaap vallen. Mocht jij hier zelf mee te maken hebben, lees dan zeker ons advies hier over!

Inhoudsopgave

Overdag in slaap vallen oorzaak #1: Slechte slaaphygiëne

Een slechte slaaphygiëne houdt eigenlijk een verstoorde nachtrust of slaaptekort in. Dit kan het gevolg zijn van drukke werkzaamheden of stress. We schreven eerder een artikel over de oorzaken van een slaaptekort en of je dit kunt inhalen.

Een chronisch slaaptekort kan ernstige gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Als er sprake is van een slaaptekort is het raadzaam om de oorzaken te onderzoeken en actie te ondernemen.

Overdag in slaap vallen oorzaak #2: Slaapstoornis

Er zijn een aantal slaapstoornissen in Nederland bekend, waar mensen onder kunnen leiden. Dit kan er voor zorgen dat je overdag te vermoeid bent en in slaap kunt vallen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende slaapstoornissen: 

Hypersomnie

Hypersomnie kan het gevolg zijn van een slaapstoornis. Er zijn verschillende slaapstoornissen bekend waarbij overdag in slaap vallen een verschijnsel is. 

Narcolepsie

Narcolepsie is een neurologische slaapstoornis waarbij het stofje hypocretine in de hersenen ontbreekt. Dit stofje is verantwoordelijk voor het reguleren van slaap en waak. Vaak hebben mensen als sinds hun kindertijd last van extreme slaperigheid of spontaan in slaap vallen.

Spontaan in slaap vallen

Ook kan het bijverschijnsel kataplexie voorkomen. Dit betekent dat er krachtverlies ontstaat bij heftige emoties. Dit uit zich dan in dingen laten vallen of door de benen zakken.

Mensen met narcolepsie kunnen ook last hebben van hallucinaties bij het in slaap vallen of wakker worden (hypnagoge hallucinaties). Ook slaapverlamming (niet kunnen bewegen van armen en benen bij het wakker worden of in slaap vallen) is een veelvoorkomend verschijnsel.

Narcolepsie is niet te genezen. Wel is er behandeling mogelijk om de symptomen en klachten zo veel mogelijk te verlichten. Het is van belang om een regelmatig dag/nacht-ritme te hebben, ook in vakanties en weekenden. Aangeraden wordt ook om meerdere dutjes in te plannen op vaste tijden in een dag. Dit kan slaapaanvallen voorkomen.

Verder worden mensen met narcolepsie vaak behandeld met medicatie. Het soort medicatie en de dosering is per patiënt verschillend en wordt altijd voorgeschreven door een medisch specialist.

Idiopathische hypersomnie

Bij deze aandoening is er sprake van een overmatige vermoeidheid en slaperigheid overdag. In de nacht slapen ze vervolgens erg lang, vaak meer dan twaalf uur. Op dit moment is er nog weinig bekend over de oorzaak van deze aandoening. 

Slaapapneu 

Een slaapapneu betekent dat iemand tijdens de slaap meer dan tien seconden stopt met ademhalen. Het woord ‘apneu’ betekent dan ook letterlijk ‘zonder lucht’.

Door het niet ademen wordt men wakker. Wanneer zo’n apneu meerdere keren in een uur gebeurt, heeft dit ernstige gevolgen voor de slaapkwaliteit. Tevens kan ook de partner lastig ondervinden van het luide geluid wat geproduceerd wordt.

Doordat iemand zo vaak wakker wordt en weer in slaap valt, treedt er overdag vaak extreme vermoeidheid op.

Dit kan er voor zorgen dat iemand overdag in slaap valt. Deze aandoening komt ook vaak voor in combinatie met snurken.

Last van snurkend geluid

Advies bij overdag in slaap vallen

Overdag in slaap vallen en de oorzaken hiervan kan vervelende gevolgen hebben op lichamelijk en sociaal gebied. Mensen met deze problematiek proberen vaak te verhullen dat ze hier last van hebben.

De omgeving kan hen als lui of niet gemotiveerd zien als ze tekenen van slaperigheid vertonen of in slaap vallen tijdens sociale gelegenheden.

Ongeacht de oorzaak van het overdag in slaap vallen is het belangrijk om dit slaapprobleem serieus te nemen. Een slaaptekort als gevolg van bepaalde gewoonten of levensstijl komt vaak voor. Het kan echter ook zijn dat er een slaapstoornis aan ten grondslag ligt. 

Het belang van een gezond slaapritme en een goede slaapkwaliteit staat niet ter discussie. Wanneer het hier aan schort, doet men er goed aan om aanpassingen te maken in het dagelijks leven.

Wanneer dit niet lukt of als de overmatige slaperigheid aanhoudt is het altijd raadzaam om een medisch specialist te bezoeken.

Een medisch specialist zal onderzoeken wat de exacte oorzaken zijn van het overdag in slaap vallen en een behandeling op maat samen stellen.

Zet de eerste stap naar een betere nachtrust

Laten we ten eerste voorop stellen dat een medisch advies noodzakelijk is bij het aanhouden van extreme slaperigheid en overdag in slaap vallen. 

Wanneer je last hebt van overmatige vermoeidheid zijn er echter veel dingen die je zelf al kan uitproberen. Zo staat de 7 stappen methode van William van der Klaauw bekend om de bewezen positieve effecten op slaapproblemen.

Neem eens een kijkje op de speciale kortingspagina hieronder en ontdek of het jou kan helpen om af te rekenen met slaapproblemen.

Wil jij in 7 stappen leren hoe je zonder slaaptekort door het leven kan gaan?
Bekijk snel de ervaringen van anderen en profiteer van de tijdelijke korting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *