fbpx

Wat is slapeloosheid?

Iedereen kan wel eens last hebben van slapeloosheid. De oorzaken hiervan lopen uiteen en zijn afhankelijk van je levensstijl of omstandigheden in je leven.

Als slapeloosheid ernstige vormen aanneemt kan er sprake zijn van de slaapstoornis insomnie. Je doorloopt dan geen normale slaapcyclus. Over het algemeen kunnen we 3 vormen van slapeloosheid onderscheiden: 

  1. Je valt moeilijk in slaap.
  2. Je wordt ‘s nachts vaak wakker.
  3. Je wordt te vroeg wakker.

Men kan last hebben van 1 van deze problemen, of meerdere tegelijkertijd. Je spreekt van slapeloosheid als de problemen minimaal 3 keer per week voorkomen.

niet kunnen slapen door slapeloosheid

Je kunt last hebben van ‘acute slapeloosheid’, wat betekent dat slapeloosheid korter dan een maand duurt. Mochten de slapeloosheid klachten langer dan een maand aanhouden, spreken we van een ‘chronische slapeloosheid’. 

Als de slapeloosheid chronisch wordt, kan dit grote gevolgen hebben op je gezondheid en welzijn. Slapeloosheid tast namelijk de kwaliteit en kwantiteit van je slaap aan. Je zult waarschijnlijk niet aan de minimale 7 uur slaap komen als je last hebt van slapeloosheid. Ook tast het je biologische slaapritme aan, wat lastig te herstellen is. Op deze manier kan je in een vicieuze cirkel terecht komen waarbij je:

  1. Niet voldoende slaapt en daardoor:
  2. Overdag vermoeid bent en wellicht in slaapt valt waardoor je slaapritme verstoord of: 
  3. Een slaaptekort creëert en overdag last hebt van prikkelbaarheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen of lusteloosheid. 

Om te voorkomen dat jij moet dealen met chronische slapeloosheid, hebben we een methode getest waar we erg enthousiast over zijn. Lees hier onze ervaring met de 7 stappen methode!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blog berichten

[pt_view id=”32730f8bnm”]