fbpx

Wakker worden met een droge mond? Dit doe je waarschijnlijk verkeerd!

Af en toe wakker worden met een droge mond betekent meestal niets ernstigs. Ondanks dat het vervelend is, wordt het pas een serieus probleem wanneer het regelmatiger voorkomt.

Het is dan belangrijk om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Speeksel vervult namelijk een belangrijke rol in je gezondheid!

Een droge mond tijdens het slapen zorgt ervoor dat je mond minder goed beschermd is tegen bacteriën en schimmels. Het verhoogt het risico op tandvleesontsteking, tandbederf en mondinfecties.

Ook kan je er een slechte adem van krijgen en uiteindelijk een droge keel. Een droge keel kan leiden tot een hese stem en benauwdheid.

Na het lezen van dit artikel weet je wat de oorzaken kunnen zijn van wakker worden met een droge mond en wat je kunt doen om dit tegen te gaan.

Oorzaken van wakker worden met een droge mond

Een droge mond in de ochtend wordt voornamelijk veroorzaakt doordat je ‘s nachts minder speeksel aanmaakt dan overdag. Wanneer het erg vaak voorkomt is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen.

We hebben de meest voorkomende oorzaken van wakker worden met een droge mond voor je op een rijtje gezet.

Op je rug slapen

Hoewel op je rug slapen de beste slaaphouding is als je last hebt van rugpijn na het slapen, is het niet de beste houding als je last hebt van een droge mond. Het kan namelijk als gevolg hebben dat je met je mond open gaat slapen en dus via je mond gaat ademen. 

Medicatie

MedicatieZowel voorgeschreven als vrij verkrijgbare medicijnen kunnen de oorzaak zijn van een droge mond. Heb je het vermoeden dat je droge mond hierdoor wordt veroorzaakt? Stop dan niet gelijk met je medicatie, maar bespreek het eerst met je arts.

Uitdroging

Uitdroging is één van grootste oorzaken van een droge mond. Als je niet genoeg water drinkt gedurende de dag zal je de kans erg vergroten dat je wakker wordt met een droge mond.

Voeding

Veel suiker en zout eten zorgt ervoor dat je lichaam vocht vast houdt. Dit betekent dat er dus minder speeksel wordt aangemaakt in de mond. Ook koffie en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je een droge mond hebt tijdens het slapen en er mee wakker wordt.

Tip: De antibacteriële eigenschappen van kurkuma kunnen helpen tegen een droge mond en keel. Ook helpt het je nog eens om beter te slapen!

Vitaminetekort

Wanneer je onvoldoende vitaminen binnen krijgt kan je last krijgen van een droge mond. Er is niet een specifieke vitamine die hier verantwoordelijk voor is. Let er dus op dat je genoeg en gezond eet.

Wil jij weten of je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt? Ontdek het met dit handboek. Het vitaminen en mineralenboek

Tandpasta of mondwater

De kans bestaat dat je tandpasta of mondwater je droge mond veroorzaakt. Veel van deze producten bevatten de stoffen alcohol, menthol of sodium lauryl sulfaat. Deze stoffen onttrekken vocht vanuit de slijmvliezen en veroorzaken onzichtbare wondjes in de weefsels.

Wij ontdekten dat het merk Oralieve een speciale tandpasta heeft ontwikkeld voor mensen met een droge mond. Bekijk het hier!

Snurken

Last van een partner die snurktEen droge mond veroorzaakt door snurken komt vaak voor. Dit komt doordat je tijdens het snurken meestal je mond open hebt. Vaak weet je zelf niet eens dat je snurkt, behalve als je een partner hebt die je erop wijst.

 

Angst, depressie en stress

Naast het veroorzaken van slapeloosheid kunnen angst, depressie en stress zorgen voor een droge mond.

Roken

Roken is een veroorzaker van verminderde speekselproductie. Het is dus raadzaam om te stoppen met roken als je vaak last hebt van een droge mond bij het wakker worden.

Xerostomie

Als je mond bijna elke ochtend droog en plakkerig aanvoelt en je de neiging hebt om veel water te drinken, kan er sprake zijn van xerostomie. Dit is een aandoening waarbij de productie van speeksel vertraagd wordt of zelf helemaal niet gebeurt. Zo’n 1 op de 5 mensen heeft hier last van.

Andere medische aandoeningen

Naast xerostomie zijn er ook een aantal andere medische aandoeningen die kunnen zorgen voor een droge mond. Denk hierbij aan diabetes, Alzheimer, bloedarmoede, reuma en Parkinson.

Oplossingen voor wakker worden met een droge mond

 • Neem een andere slaaphouding aan. Zoals je weet is op je rug slapen niet ideaal als je vaak last hebt van een droge mond. Probeer vanaf nu eens op je zij te gaan slapen en kijk of dit effect heeft op je!

 • Drink meer water. Zorg dat je overdag minimaal 2 liter water drinkt. Ook is het handig om altijd een glas of fles water op je nachtkastje te hebben staan. Drink hieruit als je ‘s nachts wakker wordt en als je opstaat in de ochtend.

  Vrouw drinkt water na het opstaan

   

 • Voldoende ventileren. Zorg voor een goede ventilatie in de slaapkamer, zodat er geen droge lucht blijft rondhangen. Zet het raam altijd op een kiertje. Zorg ook voor een juiste luchtvochtigheid, bijvoorbeeld met een luchtbevochtiger.

 • Stop met roken. Hoewel dit niet voor iedereen een makkelijke taak zal zijn, gaat het wel veel positieve effecten hebben als je last hebt van een droge mond.

 • Bij angst, depressie of stress kan het helpen om voor het slapen gaan wat ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen. Je zult niet alleen snel in slaap vallen door je ademhaling, het zorgt er ook voor dat je leert om efficiënt via je neus te ademen. Neusademhaling tijdens het slapen, verkleint de kans op wakker worden met een droge mond.

   

 • Minderen of stoppen met stimulerende middelen. Stimulerende middelen zoals cannabis, koffie en alcohol kunnen zorgen voor een droge mond. Gebruik je deze middelen regelmatig? Kijk eens of je er mee kunt minderen of zelfs stoppen.

   

 • Het eten van fruit kan tijdelijk verlichting geven aan de symptomen van xerostomie. De enzymen en het vocht in fruit houdt de mondholte schoon van allerlei bacteriën.

  Maak bijvoorbeeld een lekkere fruit smoothie als late night snack! Inspiratie nodig? Download dit e-book!

  fruit smoothie

 • Houden de klachten toch aan en maak je je zorgen? Maak dan altijd een afspraak met je huisarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *