fbpx

Een depressie door slaaptekort of slaapproblemen door je depressie?

Kun je een depressie krijgen door slaaptekort?

Of is het risico op slaapproblemen door je depressie groter? 

Veel mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met depressieve klachten en slaapmoeilijkheden stellen zichzelf deze vraag aan de lopende band. Welke van de twee is nu de oorzaak en welke kunnen we zien als gevolg? 

Helaas is het niet zo eenvoudig. Het is namelijk zo dat slaap en depressie nauw met elkaar verbonden zijn. Ze kunnen elkaar versterken, waardoor er eigenlijk geen sprake meer is van oorzaak en gevolg.

Het is vooral belangrijk om zowel met je depressieve gevoelens als je slaapproblemen aan de slag te gaan. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe slaap en depressie elkaar beïnvloeden. En hoe een specifieke methode er bij helpt om slaapproblemen aan te pakken.

Inhoudsopgave

De relatie tussen slaap en depressie

Tussen slaap en depressie bestaat een diepe band. Dit betekent dat je een depressie door slaaptekort kunt krijgen, maar het betekent ook dat je slaapproblemen door je depressie kunt ontwikkelen.

Het kan dus beide kanten op en dat maakt het voor jou natuurlijk niet makkelijker. Om het nog moeilijker te maken: de twee kunnen elkaar ook afwisselen als oorzaak en gevolg.

dekens

Je kunt dus een paar weken depressief zijn, waardoor je slechter slaapt. Vervolgens zorgt het slechter slapen ervoor dat je opnieuw in een depressie terecht komt.

Doordat de twee kunnen wisselen in de posities van oorzaak en gevolg is er sprake van een zogenaamde bi-directionele relatie tussen slaap en depressie. Hierdoor is het onmogelijk om de oorzaak vast te stellen van de problemen en gevoelens die je ervaart. Dit maakt het natuurlijk nóg belangrijker om gewoon een goede oplossing te vinden.

Het ontstaan van een depressie door slaaptekort

Iedereen slaapt wel eens slecht. Als je een slechte nacht achter de rug hebt, dan merk je dat je overdag een slechter humeur hebt.

Een vrouw die vermoeid isJe voelt je minder fit, bent minder productief en je reactievermogen is ook afgenomen. Zomaar wat voorbeelden van wat één slechte nacht met je kan doen. Gelukkig ontwikkel je niet direct een depressie na een nachtje slecht slapen.  Maar je kunt je voorstellen dat dit wel gebeurt wanneer je langdurig slecht slaapt

Onvoldoende nachtrust, of nachtrust van slechte kwaliteit, heeft negatieve effecten op je lichamelijke gezondheid en dit merk je. Daarnaast krijgen je hersenen weinig gelegenheid om informatie en zorgen van de dag te verwerken tijdens je slaap. Alles bij elkaar opgeteld is dit een regelrechte lijn naar een depressie als het te lang duurt. 

Wij adviseren ten alle tijden om professionele hulp te zoeken wanneer je last hebt van een depressie.

Het ontstaan van slaapproblemen door depressie

Laten we nu de depressie eens als oorzaak bekijken. Je kunt zeker slaapproblemen door je depressie krijgen. Soms raken mensen depressief om een aanwijsbare reden, zoals: 

  • Het eindigen van een vriendschap of liefdesrelatie
  • Langdurig gepest worden op school of op het werk
  • Het verlies van een dierbare persoon of een (huis)dier
  • Een reeks tegenslagen in relatief korte tijd
  • Grote (financiële) zorgen in het dagelijks leven

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeelden. Een depressie is heel persoonlijk en is voor iedereen anders. In bepaalde gevallen raken mensen depressief en is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Man zit depressief naast zijn bedWanneer we depressief zijn, dan piekeren we meer. We maken ons meer zorgen dan gewoonlijk, we voelen ons onzeker en we hechten niet meer zo veel waarde aan het leven als voorheen. Al deze emoties houden ons wakker in de nacht en zo ontstaan na verloop van tijd slaapproblemen. 

Goed slapen helpt ons om de emoties te reguleren

In de basis maakt het dus eigenlijk niet uit of je een depressie door slaaptekort hebt of dat je slaapproblemen door je depressie hebt ontwikkeld. Het resultaat blijft hetzelfde: je kunt niet goed slapen en je voelt je neerslachtig. Wat ga je dan eerst aanpakken? Ga je aan de slag om je depressie te verlichten of is het aan te raden om eerst je slaapproblemen onder controle te krijgen?

Het antwoord hierop zal per persoon verschillen. 

Wanneer je goed rust ben je beter in staat om je emoties te reguleren. Je emotionele lontje wordt steeds korter naar mate je langer slecht slaapt. Dit leidt tot intensere reacties op negatieve situaties, waardoor je depressieve gevoelens sterker worden.

Als je goed slaapt, dan heb je meer empathie voor anderen, stijgt je emotionele intelligentie en heb je een beter vermogen om met mensen en situaties om te gaan. 

Onderdeel van je depressie aanpakken is dus het aanpakken van je slaapproblemen. Verderop in het artikel laten wij je weten welke stap jij zelf al kunt ondernemen om hier mee aan de slag te gaan.

Onvoldoende slaap en depressie leiden tot eenzaamheid

Ervaar je een depressie door slaaptekort? Dan komen hier meer problemen bij kijken. Je gaat bijvoorbeeld meerdere lichamelijke klachten ontwikkelen. Mensen die te maken hebben met slaapproblemen krijgen bijvoorbeeld last van hoofdpijn. Als je slaapproblemen door je depressie hebt ontwikkeld – of andersom – dan leidt dit ook tot eenzaamheid. Het nadeel is wel dat eenzaamheid zowel de depressieve gevoelens als de slaapproblemen versterkt. Er zijn dan 3 problemen die je het hoofd moet bieden. 

Man voelt zich eenzaam

Deze drie-eenheid gaan op den duur de absolute hoofdrol spelen in je leven. Het is dan ontzettend lastig om de situatie om te draaien. Het verwijderen van deze drie-eenheid uit je leven gaat lang duren en vraagt veel van je. Het is daarom belangrijk om er alles aan te doen om dit te voorkomen.

De drie-eenheid: Slaap, depressie en eenzaamheid

We hebben je inmiddels goed duidelijk gemaakt dat je slaapproblemen door je depressie kunt ontwikkelen, maar dat het evengoed mogelijk is om een depressie door slaaptekort te ontwikkelen. Daarom houden we voor het gemak even de volgende volgorde aan: slaap, depressie en eenzaamheid. 

Wanneer je te maken hebt met een langdurig slaaptekort, dan gaan je fysieke en mentale gezondheid achteruit. Uiteindelijk leidt dit tot neerslachtigheid en dan is de stap naar een echte depressie nog maar klein. Mensen die in een depressie zitten zonderen zich automatisch zo veel mogelijk af van anderen.

Daarnaast zijn zij tijdens de depressie geen aantrekkelijk gezelschap, waardoor anderen vaak ook tijdelijk geen contact opnemen. Zo komt de eenzaamheid om de hoek kijken. Je eenzaam voelen is heel onprettig en zal ervoor zorgen dat de depressieve gevoelens en de slaapproblemen toenemen. Zo ontstaat er een cyclus die zichzelf blijft versterken.

Slaap en depressie komen samen in 4 aandoeningen

Slaap en depressie kunnen in veel gevallen in één adem worden genoemd. Er zijn meerdere aandoeningen waar beide factoren een rol in spelen. Wij geven je inzicht in 4 aandoeningen waarbij slaap en depressie vaak hand in hand gaan. 

OSA 

OSA staat voor obstructieve slaapapneu. Bij deze aandoening worden er in de slaap ademhalingsproblemen veroorzaakt door het blokkeren van de luchtweg. Er zijn veel symptomen bekend van OSA, waaronder ochtendhoofdpijn, droge mond, snurken, slapeloosheid en rusteloze slaap. Verreweg de meeste mensen met OSA ervaren een slechte slaapkwaliteit. Deze mensen hebben vijf maal zo veel kans op het ontwikkelen van een depressie dan mensen zonder OSA. 

Last van snurkend geluid

Narcolepsie

Narcolepsie is een chronische neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door slaap-waakinstabiliteit en overmatige slaperigheid overdag. De nachtrust wordt vaak verstoord, waardoor de slaapkwaliteit slecht is. Een ander veelvoorkomend symptoom is spierverslapping bij huilen en lachen. Personen met narcolepsie lopen een groter risico op stemmingsstoornissen en depressies.

RLS

RLS staat voor Restless Legs Syndrome, ook wel bekend als het rusteloze benen syndroom. Deze neurologische aandoening wordt gezien als een bewegingsstoornis, waarbij men de neiging om de benen te bewegen niet kan weerstaan. De klachten komen het meest voor in de avonduren en in de nacht. Hierdoor gaat de goede nachtrust verloren. Hoe erger de klachten, hoe groter het risico op een depressie.

Vrouwen benen in bed

Slapeloosheid

Slapeloosheid kan worden genoemd als een aandoening op zich. De aandoening verhoogt het risico op een depressie met maar liefst 10 maal ten opzichte van mensen die goed slapen.

Vaak zoeken mensen die last hebben van slapeloosheid naar snelle oplossingen, zoals alcohol. Hiermee neemt het risico op een alcoholverslaving toe. Een andere snelle oplossing denkt men te vinden in slaappillen, maar deze hebben ernstige bijwerkingen, zeker met betrekking tot de cognitie en de mentale gezondheid. Het is belangrijk om te zoeken naar een methode die echt werkt én die veilig is voor de gezondheid.

Methode tegen slaapproblemen (en misschien je depressie!)

Zoals we eerder zeiden zijn slaapproblemen en depressie nauw met elkaar verbonden. Het is absoluut aan te raden om een arts te bezoeken wanneer je hier last van hebt. Er bestaat echter een manier die je op elk moment al kunt toepassen.

MedicatieDeze manier laat je op natuurlijke wijze en zonder medicatie je slaapproblemen aanpakken. Met als resultaat meer energie overdag om ook met emotionele problemen aan de slag te gaan. Stap voor stap en met gratis online professionele begeleiding door een slaapcoach. En wanneer je niet blij bent met het resultaat krijg je je geld terug.

Wat is de methode waar we over praten?

Het gaat om de 7 Stappen Methode van William van der Klaauw. Voordat je hiermee aan de slag gaat, raden we aan om eerst onze review te lezen. Let op: Er is nu een tijdelijke korting van 50%. Mocht je aan de slag willen gaan, wacht dan niet te lang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *