fbpx

Is slaaptekort levensgevaarlijk? De ernstige gevolgen van te weinig slaap onthuld!

Is slaaptekort levensgevaarlijk? Het is niet al te makkelijk om op deze vraag een eenduidig antwoord te geven. Het antwoord is namelijk afhankelijk van de mate van slaaptekort, de periode waarin iemand last van slaaptekort heeft en de manier waarop het menselijk lichaam op dit slaaptekort reageert. Feit is wel dat slaaptekort in de basis onwijs gevaarlijk én slecht voor het menselijk lichaam is. Zowel de conditie van het lichaam als de conditie van de geest kunnen flink aangetast worden door slaaptekort. 

Inhoudsopgave

Waarom is het zo belangrijk om voldoende te slapen?

Onderzoek heeft uitgewezen dat een gemiddeld mens behoefte heeft aan zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht. Uit ditzelfde onderzoek is gebleken dat mensen last van gezondheidsproblemen krijgen indien ze stelselmatig minder uren per nacht slapen. 

De chronisch slaaptekort gevolgen mogen echter niet onderschat worden. Indien je niet elke nacht lang genoeg slaapt, kan je onder meer van onderstaande korte termijn gevolgen last krijgen: 

  • Door te weinig slaap word je hongerig. Je gaat hierdoor vaker naar ongezonde producten grijpen en krijgt dus sneller last van overgewicht
  • Door te weinig slaap loop je een hoger risico op een (verkeers)ongeval. Je bent namelijk vele malen minder scherp
  • Door te weinig slaap krijg je last van een ongezonde en rimpelige huid. Slaaptekort zorgt relatief snel voor een ongezond uiterlijk
  • Door te weinig slaap loop je drie keer zoveel risico op een verkoudheid. Ook andere aandoeningen en ziekten, zoals infecties/ontstekingen/depressie, komen eerder voor bij mensen die te weinig slapen
  • Door te weinig slaap heb je je emoties minder onder controle. Onderzoek heeft uitgewezen dat het menselijk brein tot 60 procent reactiever reageert door slaaptekort.
  • Door te weinig slaap vergeet je sneller dingen, kan je je slecht focussen en heb je ook weinig concentratie.

Man heeft slechte concentratie door slaaptekort

Let wel op; de bovengenoemde gevolgen zijn slechts de korte termijn gevolgen. Slaaptekort heeft óók op de lange termijn gigantische gevolgen, waarover je later in dit artikel meer informatie kunt vinden. Bovengenoemde gevolgen laten in ieder geval al duidelijk zien dat voldoende slaap onwijs belangrijk is.

Wanneer kan je van een slaaptekort spreken?

Is er sprake van een slaaptekort als je één nacht minder lang hebt geslapen? Nee, dat is niet het geval. Men spreekt van slaaptekort als er stelselmatig te weinig geslapen wordt. Over welke periode we het dan exact hebben, verschilt van persoon tot persoon. Elk persoon reageert namelijk op een bepaalde manier op het slaaptekort; bij persoon A kan dit bijvoorbeeld een stuk heftiger zijn dan bij persoon B.

Wat zijn de lange termijn gevolgen?

Je hebt hierboven kunnen lezen wat de korte termijn gevolgen zijn van slaaptekort. Het is tegelijkertijd ook een feit dat slaaptekort meerdere lange termijn gevolgen met zich mee brengt. In onderstaande lijst hebben wij de mogelijke gevolgen voor op de lange termijn opgesomd:

  • Door stelselmatig te weinig slaap vermindert de productie van spermacellen tot 29 procent. Mannen kunnen dus minder vruchtbaar worden door slaaptekort.
  • Door stelselmatig te weinig slaap is de kans op diabetes (een stuk) groter. Het slaaptekort zorgt namelijk voor een toenemende gevoeligheid voor insuline.
  • Door stelstelmatig te weinig slaap loop je een hoger risico op hart- en vaatziekten.
  • Door stelselmatig te weinig slaap is de kans op overgewicht vele malen groter.

In de basis is slaaptekort niet levensgevaarlijk, maar het vergroot wel de kans op mogelijk levensgevaarlijke ziektes en aandoeningen. Indirect is slaaptekort dus wel levensgevaarlijk! Ook om bovenstaande redenen/gevolgen is het onwijs belangrijk om iets aan het slaaptekort te doen.

Man heeft last van een slapatekort

Maar, hoe ontstaat het slaaptekort precies? En wat kan je zoal tegen slaaptekort doen? Op deze twee vragen geven wij in het restant van dit artikel antwoord.

Hoe ontstaat slaaptekort?

Ongeveer 20% van alle Nederlanders hebben last van slaapproblemen. Deze slaapproblemen kunnen – op den duur – leiden tot een waar slaaptekort. Als dat het geval is, kan je dus last krijgen van bovenstaande gevolgen. Maar, hoe ontstaan deze slaapproblemen nou? De redenen daarvoor zijn nogal divers.

Een chronisch slaaptekort kan onder meer ontstaan door een jetlag of een verstoord bioritme. Door bijvoorbeeld veel ’s nachts te werken, krijgt je lichaam met een ander bioritme te maken. Op het moment dat je wél een nacht door kunt slapen, is je lichaam dat helemaal niet meer gewend. Daardoor lig je ’s nachts wakker, terwijl je overdag juist slaperig bent.

Vrouw wordt wakker in de nacht

Ook door alcoholgebruik en/of cafeïne krijgen mensen met een (chronisch) slaaptekort te maken. Alcohol zorgt er voor dat je veel minder diep en onrustiger slaapt, terwijl de cafeïne zorgt voor een stimulatie van de hartslag en de ademhaling.

Zit je in een depressie? Heb je last van stress? Of ben je veelvuldig aan het piekeren? Dan kunnen dat ook dé redenen zijn voor het slaaptekort. Als je veelvuldig ligt te piekeren, krijg je hoofd niet de benodigde rust. Zolang je hoofd en je hersenen niet de benodigde rust hebben, kan je niet in slaap vallen. Dat is eigenlijk ook het geval als je stress hebt of in een depressie zit.

Ook verschillende fysieke problemen kunnen zorgen voor een chronisch slaaptekort. Je kunt hierbij denken aan spierpijn, hoofdpijn, kiespijn, jeuk, hoesten of pijn tijdens een zwangerschap.

Tot slot is het ook nog mogelijk dat je een chronisch slaaptekort hebt door medicijngebruik. Sommige medicijnen hebben bepaalde bijwerkingen waar jij mogelijk heftig op reageert. Het advies is daarom om altijd de bijsluiter van een medicijn raad te plegen, voordat je de medicijnen gaat gebruiken.

Medicatie

Wat kan je tegen slaaptekort doen?

Wil je graag afkomen/herstellen van een chronisch slaaptekort? Dan moet je rekening houden met een relatief lang proces. Een slaaptekort kan namelijk pas écht aangepakt worden als je weet wat de oorzaak is. Vervolgens is het zaak om die oorzaak op een efficiënte manier aan te pakken.

Wil je meer inzicht in de oorzaak voor jouw slaapproblemen? In dat geval is het advies om het e-book Perfect Slapen in 7 Stappen te lezen. Met dit e-book kan je er snel achter komen wat dé oorzaak voor de slaapproblemen zijn. Dat is echter nog niet alles; in het boek is ook een bewezen methode volledig uitgewerkt. Met deze methode, bestaande uit allerlei kleine opdrachten, kan je relatief snel afscheid gaan nemen van je chronisch slaaptekort!

Onthoud dat slaaptekort indirect levensgevaarlijk kan zijn. Ben je benieuwd naar een serieuze en praktische manier om aan de slag te gaan met jouw chronische slaaptekort?

>>>Bekijk dan snel onze review van Perfect Slapen In 7 Stappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *