fbpx

Slaapproblemen tijdens corona: hoe komt het en hoe los je het op?

Slaapproblemen tijdens corona komen veel voor. De laatste paar maanden ervaart een grote groep Nederlanders een verslechtering van de slaapkwaliteit. Het coronavirus heeft een enorme impact op ons dagelijks leven, maar zeker ook op onze nachtrust.

De slapeloosheid tijdens corona wordt door meerdere factoren veroorzaakt. Het is heel belangrijk om de slaapproblemen snel en effectief aan te pakken, zeker omdat je vatbaarder bent voor het coronavirus als je slecht slaapt.

Ervaar jij slaapproblemen tijdens corona? Wij laten je zien welke factoren deze slapeloosheid veroorzaken én wij geven je de oplossing, zodat je jezelf beter kunt beschermen tegen een besmetting met dit gevaarlijke virus.

Inhoudsopgave

Resultaten van het onderzoek door het Trimbos Instituut

Het Trimbos Instituut deed onderzoek naar de invloed van het coronavirus en de coronamaatregelen. De resultaten werden begin mei 2020 bekend gemaakt en liegen er niet om. Een groot deel van de Nederlanders ervaart angst, depressie en slaapproblemen tijdens corona.

Voor het onderzoek werden 3.000 personen ondervraagd. Hiervan gaf precies 50 procent aan te maken te hebben met slaapproblemen tijdens corona. De meeste klachten werden ervaren door mensen die zelf erg bang zijn om het virus te krijgen. Deze groep vormt 13 procent, dus 390 personen.

Maar liefst 80 procent van deze specifieke groep gaf aan angst- en depressieklachten te ervaren en 71 procent ervaart slapeloosheid tijdens corona. Meer dan 1 op de 10 gaf aan nagedacht te hebben over de dood.

Waarom ervaren zo veel mensen slaapproblemen tijdens corona?

Zoals je aan de resultaten kunt zien hebben veel mensen te maken met slapeloosheid tijdens corona, zowel uit de groep die niet heel bang is om het zelf te krijgen als uit de groep die wel heel bang is om besmet te raken met het virus. Hoe komt dit?

Vrouw draagt mondkap

Meerdere factoren zorgen voor slapeloosheid tijdens corona. De één slaapt slecht door een toegenomen hoeveelheid stressgevoelens en de ander ervaart slaapproblemen door angst of bijvoorbeeld depressie. Er zijn ook oorzaken van slapeloosheid in deze tijd waar we minder bij stilstaan.

Zo kan een overvloed aan informatie, zoals het voortdurend bijhouden van het coronanieuws, ervoor zorgen dat de geest blijft ‘racen’. Ook dit zorgt ervoor dat je slecht slaapt. Uiteindelijk zijn er veel verschillende factoren die zorgen voor slaapproblemen tijdens corona. Wij gaan een stukje dieper in op de belangrijkste factoren.

De belangrijkste factoren die zorgen voor slaapproblemen tijdens corona

Bepaalde factoren die zorgen voor slapeloosheid tijdens corona komen minder vaak voor. Inconsistente bedtijden en wektijden vallen hier bijvoorbeeld onder, maar ook het verlies van structuur overdag behoort tot de minder voorkomende factoren.

Verreweg de meeste mensen die last hebben van slapeloosheid tijdens corona ervaren deze slaapproblemen door dezelfde factoren. Deze factoren kunnen we dus omschrijven als de meest belangrijke oorzaken van slaapproblemen tijdens corona.

Hieronder vind je een overzicht van de 5 belangrijkste factoren die zorgen voor slapeloosheid en / of een slechtere slaapkwaliteit tijdens de coronacrisis.

1. Angst
Angst is een heel belangrijke oorzaak van slapeloosheid tijdens corona. Veel mensen zijn bang om het virus zelf te krijgen. Nog veel meer mensen zijn bang dat een dierbare het virus oploopt of, erger nog, dat zij een dierbare besmetten met het coronavirus. Angst zorgt eigenlijk altijd voor slaapklachten.

2. Depressie

Niet kunnen werken op de manier die je gewend bent, je dierbaren niet persoonlijk kunnen ontmoeten, het ontbreken van gezelligheid in het dagelijks leven.. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat veel mensen depressieve klachten ontwikkelen. Depressieve klachten en slapeloosheid gaan vrijwel altijd hand in hand.

>>Lees ook: Een depressie door slaaptekort of slaapproblemen door je depressie?

3. Stress

Er zijn veel factoren die stress veroorzaken. Een groot deel van deze factoren komt overeen met de oorzaken van depressieve klachten, zoals hierboven omschreven. Vrijwel iedereen heeft tijdens deze coronacrisis een hoger stressniveau dan gewoonlijk en dit uit zich, onder meer, in slechter slapen.

4. Verdriet

De coronacrisis heeft een grote impact op het dagelijks leven van iedereen, maar voor iedereen is deze impact wel heel persoonlijk. Velen hebben te maken met gevoelens van verdriet, bijvoorbeeld door het missen van bepaalde personen. Verdriet is een emotie die ons in de nacht makkelijk wakker houdt.

Man zit depressief naast zijn bed

5. Rouw

Rouw is in grote lijnen vergelijkbaar met verdriet, maar gaat nog een stapje dieper in de emoties. Gevoelens van rouw hebben te maken met een verlies. Dit kan het verlies van een dierbare zijn, maar bijvoorbeeld ook het verlies van een bedrijf of het verlies van financiële gezondheid. Rouwgevoelens zorgen vrijwel altijd voor slapeloosheid.

De voortdurende honger naar nieuws verslechtert de slaap

We noemden het eerder al even: een overvloed aan informatie kan ervoor zorgen dat je geest blijft ‘racen’ in de nacht, waardoor je slecht slaapt of moeilijk in slaap kunt komen. Veel mensen ervaren tijdens deze coronacrisis een voortdurende honger naar nieuws.

Het lezen van veel nieuws over corona zorgt voor meer depressieve en angstige gevoelens, waardoor je meer slapeloosheid gaat ervaren. Je kunt al die informatie geen plekje geven en dat zorgt ervoor dat je er, zeker in de nacht, mee bezig blijft.

man in de avond op zijn telefoon

Daarnaast lezen veel mensen het laatste coronanieuws van de dag in bed, vanaf een klein scherm. Deze schermpjes, van smartphone of tablet, geven blauw licht af. Dit blauwe licht geeft de hersenen een signaal dat zij moeten stoppen met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Hierdoor val je moeilijker in slaap.

Hoe een goede slaap indirect helpt om het coronavirus te voorkomen

Een goede slaap is belangrijk. In de basis heeft dit niets met het coronavirus te maken. Ook in de tijd voordat we te maken kregen met het coronavirus was een goede slaap al belangrijk. Goed slapen zorgt namelijk voor belangrijke voordelen, zeker ook op het vlak van gezondheid.

We hebben nu te maken met een extra gevaar voor de gezondheid, namelijk het coronavirus. Indirect helpt een goede slaap je om een besmetting met dit virus te voorkomen. Wanneer je voldoende slaapt wordt het immuunsysteem ondersteunt en dit verkleint het risico op besmetting. Daarnaast draagt het bij aan een sneller herstel als je het virus toch opgelopen hebt.

Een slechte slaapkwaliteit heeft een negatieve invloed op alles, ook als het om het coronavirus gaat. Slecht slapen verzwakt je afweersysteem, waardoor je kwetsbaarder bent voor het oplopen van virussen, zoals het coronavirus.

Heb jij ook zo’n slecht humeur door de coronacrisis?

Hoe langer het duurt voor we weer écht vrij kunnen doen en laten wat we willen, hoe vaker we van mensen horen dat zij niet lekker in hun vel zitten. De coronacrisis heeft voor iedereen een andere uitwerking. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, maar varen toch ook elk in ons eigen bootje.

Zo zijn er mensen die hun ouders al lange tijd niet hebben mogen bezoeken en kleinkinderen die opa en oma alleen door het raam mogen zien. Er zijn mensen die iemand – of meerdere personen – aan het virus verloren zijn, maar er zijn ook mensen die hun bedrijf verloren zijn of het einde van de bankrekening in zicht krijgen.

Vrouw is depressief

Alle reden natuurlijk om je neerslachtig te voelen! Slaap je slecht? Dan beland je in een negatieve spiraal. Goed slapen helpt je om iets beter in je vel te gaan zitten. Je humeur wordt een niveautje omhoog getild.

Slaap verbetert je productiviteit bij thuiswerken

Thuiswerken is voor veel Nederlanders nieuw. De laatste jaren hebben wel steeds meer werkgevers in ons land een zogenaamde ‘thuiswerkdag’ ingesteld, maar het grootste deel van de werknemers in ons land werkte voor de coronacrisis volledig op een werklocatie.

Het is nogal een verandering om van het ene op het andere moment thuis te werken. Veel mensen kunnen dan ook moeilijk een goede mate van productiviteit en focus vinden. Afleidingen in huis, zoals de televisie (Netflix vooral), zijn soms té verleidelijk.

Een goede slaap verbetert je productiviteit, je concentratievermogen en je motivatie. Hierdoor raak je minder snel afgeleid en ben je beter in staat succesvol te zijn bij het thuiswerken.

Man werkt vanaf huis tijdens corona

Zo pak je slapeloosheid tijdens corona aan!

Slapeloosheid tijdens corona is niet vreemd. Als jij last hebt van slaapproblemen, dan behoor jij tot een zeer grote groep mensen die met deze klacht rondlopen. Wel is het belangrijk er iets aan te doen.

Slaapproblemen hebben, zeker op de lange termijn, ernstige gevolgen voor de gezondheid en je immuunsysteem. Hierdoor ben je vatbaarder voor besmetting met een virus, waaronder uiteraard ook het coronavirus. 

Gelukkig bestaat er een manier om met je slaapproblemen tijdens corona aan de slag te gaan.

Wil jij ontdekken wat je kunt doen om weer beter te kunnen slapen? En op die manier minder vatbaar te zijn voor corona?

De 7 Stappen Methode legt stap voor stap uit hoe je je goede nachtrust weer terug kunt krijgen. Zelfs in deze stressvolle coronatijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *