Moe door zomertijd? Met deze tips leer jij beter slapen in de zomer!
Moe door zomertijd, gebroken nachten, moeilijk in slaap kunnen komen en maar blijven draaien.. Klinkt het bekend? Veel mensen voelen zich moe door de zomertijd. We houden allemaal van de zomerse dagen, maar in de nachten zouden de meeste mensen willen dat het spontaan weer winter was.
Beter slapen in de zomer is een wens van velen. De warme en plakkerige nachten houden ons wakker en zorgen ervoor dat de slaapkwaliteit sterk achteruit gaat. Voor een goede nachtrust kan het maar beter winter zijn..
Gelukkig kun je er iets aan doen. Leer beter slapen in de zomer door gebruik te maken van onze tips! Wij vertellen je meer over vermoeidheid in de zomer en over het bereiken van een betere nachtrust in dit warme seizoen.
Inhoudsopgave
Waarom word je moe door zomertijd?
Je wordt om meerdere redenen moe door zomertijd. Het is langer licht buiten, waardoor we langer vasthouden aan dat echte ‘wakker-gevoel’. Hierdoor is het lastiger om in slaap te vallen op de tijd die we gewend zijn.
We slapen gewoon slechter in de zomer en daarom zijn we vaak moe door de zomertijd. De belangrijkste oorzaak is te vinden in ons circadiaanse ritme, ook wel het slaap-waakpatroon van ons lichaam. Dit ritme wordt door de zomertijd verstoord.
Het circadiaanse ritme zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt wanneer bedtijd nadert. De hersenen pakken dit signaal op en zorgen ervoor dat je moe wordt. De warme zomerdagen maken het moeilijker om de lichaamstemperatuur te laten dalen. Zeker wanneer de dagen ook vochtig zijn, waardoor je hersenen gewoonweg niet weten dat het tijd is om te gaan slapen.
Waardoor slaap je slechter in de zomer?
Je slaapt dus vooral slechter in de zomer door het verstoren van het circadiaanse ritme, maar er zijn meer oorzaken. Je slaapt vaak slechter in de zomer doordat je overdag minder actief bent. De warmte zorgt ervoor dat je alles net iets langzamer doet en ieder moment dat je in de zon kunt zitten pak je mee. Je lichaam wordt dus minder moe, waardoor je slechter slaapt.
De zon zorgt ervoor dat je je wel energieker en fitter voelt. Dit effect houdt aan tot ver in de avond en, voor sommige mensen, tot diep in de nacht. Hierdoor word je niet moe genoeg om de slaap te kunnen vatten.
Ook door de warmte in de slaapkamer slaap je slechter in de zomer. Al die gebroken nachten zorgen ervoor dat je je over het algemeen moe voelt door de zomertijd. Gelukkig kun je hier wel iets aan doen!
Leer beter slapen in de zomer met deze 10 tips!
Voel jij je moe door zomertijd, gewoon omdat je die welverdiende nachtrust niet kunt vinden in dit warme seizoen? Dan zijn er een aantal eenvoudige oplossingen die je helpen om beter te slapen in de zomer.
Wij helpen je natuurlijk graag op weg. Het is immers belangrijk om in de nacht te genieten van een goede nachtrust, zodat je overdag extra kunt genieten van die warme zomerdagen.
Wij hebben 10 tips voor je verzameld die je helpen om beter te slapen in de zomer. Als kers op de taart geven we je ook nog een tip om het hele jaar door gewoon veel beter te slapen. Ben jij ook moe door zomertijd? Ga dan direct aan de slag met onderstaande 10 tips voor beter slapen in de zomer!
1. Kies voor een verduisterende raambekleding
Er zijn eindeloos veel soorten raambekleding en zonwering. Het is goed om te kiezen voor raambekleding of zonwering met verduisterende kwaliteiten. Verduisterende gordijnen, bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat de slaapkamer donker blijft, zelfs wanneer de zon direct op het raam schijnt.
De verduisterende raambekleding of zonwering zorgt er niet alleen voor dat de slaapkamer donker is wanneer dat belangrijk is voor een goede slaap. Deze producten zorgen er ook voor dat de slaapkamer koeler blijft.
Wil je geen verduisterende gordijnen? Dan zijn er natuurlijk ook andere oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan verduisterende rolgordijnen, screens of raamfolie.
2. Neem een koude douche voor het slapen gaan
Een koude douche is misschien niet het eerste waar je naar uitkijkt vlak voor je naar bed gaat, maar het helpt je wel om sneller in slaap te vallen. Om goed te slapen is het belangrijk dat je lichaamstemperatuur daalt.
Je brengt je lichaamstemperatuur makkelijk omlaag wanneer je een koude douche neemt. Het koude water verlaagt je temperatuur en geeft je hersenen een seintje dat het tijd is om naar bed te gaan. Zo ontspan je makkelijker, sneller en dieper.
Beter slapen in de zomer start eigenlijk altijd bij het verlagen van je lichaamstemperatuur vlak voordat je naar bed gaat. Het is dus wel belangrijk om direct na de koude (of lauwe) douche je bed in te stappen. Zo voorkom je dat je lichaamstemperatuur alweer een stuk hoger ligt voordat je wilt gaan slapen.
3. Zorg voor verkoeling in de slaapkamer
Het helpt natuurlijk ook om de slaapkamer koeler te maken. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat de temperatuur in de slaapkamer onder de 18 graden blijft. Op hete zomerdagen is de slaapkamertemperatuur vaak hoger op het moment dat je naar bed gaat.
Je kunt de temperatuur gevoelsmatig omlaag brengen door gebruik te maken van een ventilator. Kies voor een roterende ventilator of hang een ventilatorlamp op. De verplaatsing van lucht zorgt voor verkoeling, ondanks dat de temperatuur niet echt omlaag gaat.
Een andere goede optie, die wel wat duurder is, is het gebruik van een airco oplossing. Deze zijn er ook in diverse varianten. Het voordeel van een airco systeem ten opzichte van ventilatoren is dat een airco de omgevingstemperatuur wel echt omlaag brengt. Je kunt makkelijk beter slapen in de zomer als je slaapkamertemperatuur onder de 18 graden Celsius blijft.
4. Maak je bed koeler
Alles draait om koelte als je beter wilt slapen in de zomer. Voel jij je moe door zomertijd? Dan komt dit in verreweg de meeste gevallen door een gebrek aan koelte. Maak daarom je bed ook zo koel mogelijk.
Een zomerdekbed is altijd beter voor een goede nachtrust in de zomer dan een winterdekbed of een vierseizoenendekbed. Je hebt een goede ventilatie nodig en dit vind je in zuiver katoen. Maak dus geen gebruik van beddengoed met synthetische stoffen in de zomer. Zorg er ook voor dat je matras goed ventilerend is.
Nog meer koelte in je bed nodig? Schaf een koelmat aan bij een dierenspeciaalzaak of online. Er zijn grote koelmatten, ontwikkeld voor grote honden, die je makkelijk tussen je matras en je laken kunt leggen. Zodra je erop gaat liggen voel je veel koelte en zakt je lichaamstemperatuur.
5. Drink koud water voor het slapen gaan
IJswater is heerlijk om te drinken om de heetste zomerdagen. Het koelt ons lekker af en is heerlijk verfrissend. Dit werkt zeker niet alleen overdag. Ook voor het slapen gaan kun je hier goed je voordeel mee doen.
Neem een glas ijswater mee naar bed en zet het op je nachtkastje. Ben je klaar om te gaan slapen? Drink dan een paar slokken ijswater. Het ijswater zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur zakt en zo kun jij beter slapen in de zomer.
Let er wel op dat je niet in de verleiding komt om te veel van het ijswater te drinken. Dit zorgt er namelijk makkelijk voor dat je snel weer wakker wordt om naar het toilet te gaan.
6. Neem de adelaarshouding aan
Voel je je moe door zomertijd en heb je zo’n beetje alles in de slaapkamer aangepast om beter te slapen in de zomer? Voor sommige mensen is dit nog steeds niet genoeg. Goede kans dat dit ligt aan de slaaphouding die je aanneemt.
Je kunt de slaapkamer zo koel maken als je kunt, het blijft te warm om lekker te slapen als je opgerold in bed ligt. Het wordt nog warmer doordat je jezelf omringt met je eigen lichaamswarmte. Opgetrokken knieën zorgen voor het vasthouden van deze warmte rond je lichaam. Lekker tijdens koude winternachten, maar niet ideaal voor de zomer.
Je kunt beter slapen in de zomer als je een ‘vrije houding’ aanneemt. We hebben het dan ook wel over de adelaarshouding, dus armen en benen gespreid. Dit zal even wennen zijn als je het niet gewend bent, maar het helpt je zeker wel om beter te slapen in de zomer.
7. Slaap een tijdje zonder partner
Veel mensen slapen met een partner. Dat is ook heel normaal. Zeker de dames onder ons mogen het best toegeven: het is heerlijk om in de winter de koude voetjes even tegen de warme rug van je partner aan te drukken. Waar we ook eerlijk over mogen zijn is dat mannen dit net zo lief doen (maar het niet snel toe zullen geven)!
In de zomer slaap je veel beter als je alleen in bed ligt. Lig je samen in bed? Dan wordt de lichaamswarmte van twee lichamen in bed verzameld en wordt het nog warmer. Het is misschien niet zo gezellig, maar het is wel beter om op de warmste zomernachten apart van elkaar te slapen.
Dus, heb je een logeerkamer? Slaap dan gescheiden van elkaar als het echt heel warm is. De koude nachten, waarin je lekker tegen elkaar aan kunt kruipen, komen vanzelf weer.
8. Laat je pyjama in de kast liggen
Ben je gewend om een pyjama te dragen in bed? In de zomer is het echt verstandiger om deze gewoon in de kast te laten liggen. Een pyjama zorgt ervoor dat je de warmte van je lichaam vasthoudt. Deze warmte blijft als het ware aan je lichaam plakken, waardoor je het alleen maar warmer krijgt.
Wil je beter slapen in de zomer? Slaap dan enkel in je ondergoed, liefst van zuiver katoen, of draag gewoon helemaal niets. Naakt slapen is voor sommigen wat ongemakkelijk, maar het helpt je wel om minder moe te zijn door de zomertijd.
Wil je echt iets dragen in bed? Kies dan voor een pyjama die gemaakt is van een lichte, ademende stof. Synthetische stoffen kun je beter uit de weg gaan. Het best draag je een pyjama van zuiver katoen.
9. Gebruik een slaapmasker
Om beter te slapen in de zomer hebben we vooral koelte nodig, maar we hebben zeker ook extra duisternis nodig. In het zomerseizoen is het maar een paar uurtjes echt donker buiten en deze tijd is te kort om goed uit te rusten. Een slaapmasker helpt je om beter te slapen in de zomer.
Een slaapmasker zorgt ervoor dat je van duisternis kunt genieten, ook wanneer de zon je slaapkamer in schijnt. Het licht wordt gedempt door het slaapmasker, waardoor je hersenen geen signaal krijgen dat het tijd is om op te staan. Zo wordt je niet direct wakker bij het eerste zonnestraaltje, om vijf uur in de morgen.
Het dragen van een slaapmasker is persoonlijk. Je moet er vaak even aan wennen, maar als je eenmaal gewend bent wil je niets anders meer. Koop wel een goed slaapmasker, dat goed bij jou past en dat comfortabel zit. Lees hier welk slaapmasker het beste uit onze test kwam!
10. Neem een koud voetbad voor het slapen gaan
Je voeten zijn bepalend voor de rest van je lichaam, als het om temperatuur gaat dan. Heb je warme voeten, dan voelt je hele lichaam warm. Voelen je voeten koud aan? Dan heb je het in de meeste gevallen ook echt koud.
Om beter te slapen in de zomer is het dus goed om ervoor te zorgen dat je voeten koud zijn. Neem een koud voetbad voordat je naar bed gaat. Laat je voeten lekker in koud water bungelen tot ze echt goed koud aanvoelen. Droog ze af en stap direct je bed in.
Vind je het niet erg als je beddengoed een beetje nat wordt? Dan kun je ook overwegen om sokken nat te maken met koud water. Wring de sokken een beetje uit en trek ze aan voor je gaat slapen.
Leer beter slapen in alle seizoenen met dit boek!
Veel mensen voelen zich moe door zomertijd en speciaal voor hen hebben wij bovenstaande 10 tips opgesteld voor beter slapen in de zomer. Er zijn ook veel mensen die aan de lopende band slecht slapen, ongeacht het seizoen. Voor deze mensen willen wij ook graag een goede tip uitdelen. Namelijk het boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ van William van der Klaauw.
Dit boek laat je kennismaken met een unieke methode, die iedereen makkelijk toe kan passen, waardoor je het hele jaar door veel beter slaapt. Eindelijk kun je uitgerust wakker worden, zomer- of wintertijd.
Lees snel onze review van het boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ van William van der Klaauw en profiteer van de vele extra’s bij dit boek. Succes gegarandeerd!
- Uitgelicht