fbpx

Je slaapkamer Feng Shui inrichten voor een perfecte nachtrust!

Je slaapkamer Feng Shui inrichten laat je niet alleen perfect slapen, maar geeft je ook nog eens geluk, gezondheid en rijkdom. De oude Chinese traditie windt er geen doekjes om.

De materialen die je gebruikt en waar je ze neerzet zou veel zeggen over de kwaliteit van je slaap en de energie in de kamer.

Wat is Feng Shui precies en hoe kun je volgens deze filosofie je slaapkamer Feng Shui maken?

Na het lezen van dit artikel weet jij:

 • Wat Feng Shui is
 • Hoe je met behulp van Feng Shui optimaal je slaapkamer kunt inrichten

Inhoudsopgave

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie. Deze filosofie gaat ervan uit dat alles met elkaar verbonden is door energiestromen. Deze energiestromen noemen ze “chi”.

Feng Shui stenen in balansChi kan uit balans zijn door de positie van bepaalde voorwerpen in de kamer of het materiaal van de voorwerpen. Feng Shui is gericht op het creëren van balans in huis en het zo prettig mogelijk maken van ruimtes. Hierbij wordt ook veel gebruik gemaakt van de windrichtingen en natuurelementen zoals aarde, vuur, wind (lucht) en water.

Er zijn specifieke richtlijnen die vertellen wat een optimale inrichting van een ruimte is. Die inrichting en gebruik van materialen zou positieve energie brengen op plekken waar het nu ontbreekt en zet negatieve energie om in positieve energie.

Wanneer je (slaap)kamer Feng Shui is ingericht, is er meer harmonie in de kamer en ben je meer in balans. Dit zorgt voor een betere nachtrust en een gebalanceerde start van de dag.

Klinkt goed? Vinden wij ook. Het klinkt misschien wat hocus pocus, maar baat het niet dan schaadt het niet toch?

Dus..

Hoe kan ik Feng Shui toepassen in mijn slaapkamer?

Volgens Feng Shui is je slaapkamer één van de belangrijkste kamers in het huis. Je brengt er veel tijd door. Slapen, uitrusten, seks…logisch dat er een goede energie moet zijn in de kamer.

Je slaapkamer Feng Shui maken heb je zo gedaan met onderstaande richtlijnen. Twijfel je of het echt gaat werken? Probeer het eens uit en voel wat het met je doet.

1. Opruimen

Een rommelige kamer is alles behalve Feng Shui. Als je slaapkamer een chaotische rommel is kan chi niet goed doorstromen. Begin dus met het weggooien van spullen die je niet meer nodig hebt. Je kunt het beste beginnen met een zo leeg mogelijke kamer en van daaruit zo Feng Shui mogelijk gaan inrichten.

2. Je bed

Het bed heeft een belangrijke rol in de oude Chinese leer. Een solide hoofdeinde dat gemaakt is van hout of gestoffeerd, zorgt voor een ondersteunende energie. Ook is het belangrijk dat er wat ruimte onder het bed is, zodat de energie kan doorstromen.

De positie van je bed is een ander belangrijk punt.

Feng Shui slaapkamerPlaats je bed het liefst niet tegenover een deur, omdat de doorstroom van energie dan geblokkeerd wordt. Hoe verder weg je bed van de deur staat, symboliseert hoe beter je bent voorbereid op wat komen gaat in het leven. Zet je bed een beetje diagonaal van de deur af. Als het namelijk in één rechte lijn met de deur is zou er te veel chi naar het bed vloeien.

Wel is het belangrijk dat je de deur ziet vanuit je bed. Dit zorgt voor een gevoel van controle over je leven.  Als dit niet lukt kun je gebruik maken van spiegels.

Let op: jezelf kunnen zien in de spiegel vanuit je bed is een no-no. Dit kan namelijk slapeloosheid veroorzaken.

Zorg ervoor dat de ruimte rondom je bed zo veel mogelijk vrij is. Op die manier kan de energie vrij stromen.

3. Materialen

Feng Shui houdt van natuurlijke materialen zoals hout. Een koude tegelvloer is niet optimaal voor de chi in de kamer. Natuurlijke materialen zoals hout, wol, glas en katoen zorgen voor een warme sfeer.

4. Vormen

Je doet er goed aan om ronde vormen te gebruiken. Ten eerste is het natuurlijk helemaal niet fijn als je je midden in de nacht stoot aan een venijnig, hoekig randje. Ten tweede zorgen ronde vormen voor een sterke stroom van chi.

Houten elementen in slaapkamer

5. Kleuren

Kleuren hebben een groot aandeel in hoe gebalanceerd de chi is in de kamer. Het toevoegen of juist weghalen van bepaalde tinten beïnvloeden de sfeer. Zelfs los van Feng Shui wordt dit veel toegepast.

 • Voeg de volgende kleuren toe voor passie en energie:
  Rood, oranje, paars, roze, geel

 • Voeg de volgende kleuren toe voor voor stabiliteit:
  Lichtgeel, beige

 • Voeg de volgende kleuren toe voor helderheid:
  Grijs, wit

 • Voeg pastelkleuren toe voor vrede en kalmte:
  Lichtblauw, lichtroze, lichtgroen, paars

Zorg hierbij voor een balans van koele en warme kleuren. Als de hele kamer bijvoorbeeld wit of lichtblauw is, heerst er een te koelie energie.

6. Verlichting

Feng Shui stelt dat de slaapkamer een Yin ruimte is. Oftewel een ruimte waar een zachte, vrouwelijke energie is. Maak daarom gebruik van meerdere, kleine lichtpunten in plaats van een grote lamp. Kaarsen doen het ook erg goed als je graag een harmonieuze kamer wilt.

Kaarsen in de slaapkamer

7. Apparatuur

Volgens Feng Shui is het niet de bedoeling dat er apparatuur op je kamer staat. Alleen kom je hier tegenwoordig niet onderuit. Zeker als je geen aparte ruimte hebt voor je bed en bureau bijvoorbeeld. Een computer zal dan standaard op je kamer staan. De straling van apparatuur zorgt voor een verstoring van chi en kan leiden tot een slechte slaapkwaliteit.

Wat kun je hier tegen doen? Zorg dat de apparaten in ieder geval uit staan. Dek ze daarnaast ook nog het liefst af met een kleedje.

Je slaapkamer Feng Shui-proof gemaakt...maar werkt het echt?

Dat waren de Feng Shui richtlijnen in een notendop. Deze oude filosofie gaat nog veel dieper, maar dan zouden we er een hele website aan moeten wijden.

Wil je meer weten over Feng Shui? Dan raden wij van harte de Feng Shui handleiding aan. Hierin wordt niet alleen de slaapkamer besproken, maar ook hoe je Feng Shui kunt toepassen op je werk en relaties.

Feng Shui Handleiding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *